Spiritualiteit, wat is dat?

Geplaatst door

Spiritualiteit is een woord dat best veel gebruikt wordt. In religie, maar juist ook in stromingen die zich een beetje afzetten tegen de traditionele religies. Wat is spiritueel eigenlijk?

Op wikipedia staat de volgende zin: ‘Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de Geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring’.

Die persoonlijke ervaring, dat is naar mijn idee de belangrijkste. Ik kan je in dit blog dan ook niet vertellen wat spiritualiteit is. Ik kan je alleen maar vertellen wat het voor mij betekent. Voor mij is het alles. Het leven, het hier en nu én wat we niet met onze blote ogen waar kunnen nemen. Het leven nemen zoals het komt, maar tegelijkertijd ook de maakbaarheid van het leven. Vertrouwen op het leven en dat er meer is, een grotere kracht. Maar tegelijkertijd ook de schepper zijn van je eigen geluk. Die grote Kracht in jezelf kunnen aanspreken. Spiritualiteit zit voor mij dan ook in alles.

Bewuste momenten van verstilling die ik opzoek in het beoefenen van Yoga, meditatie, in gebed en naar de kerk gaan. Maar het zit juist óók in de momenten van drukte thuis na een lange werkdag waarin alle drie de kinderen hongerig, zeurderig en huilerig aan je been hangen. Je kunt nog zo spiritueel bezig zijn en afgestemd op alles wat er om ons heen is, dát is het echte leven. Spiritualiteit is voor mij Geloof. Geloof is geen waarheid. Maar wat je gelooft is wel waar. Vraag je me of ik geloof in God, zeg ik ja. En dat vooral het goddelijke in iedere mens. Het wonder van je bestaan, het mysterie van het leven. Ik geloof dat omdat ik het zie. Het wonder in het leven, in de natuur, in dier, in ieder mens, in ieder kind. Of ik zie het omdat ik het geloof. En tja, op momenten van een drukte of tegenslag kan ik dat ook wel eens anders beleven. Maar hier en nu moeten we het doen, hier en nu speelt het leven zich af. Het paradijs op aarde creëren we zelf door het te leven. Niet later, maar nu. Dat is voor mij de grootste uitdaging in het leven. Maar ook dat wat het leven zo de moeite waard maakt, alles is in het hier en nu aanwezig om gelukkig te zijn.

Spiritualiteit zit in alles. Overal. Ieder mens jaagt liefde en geluk na. In prestaties, werk, opleiding, bezittingen. Om uiteindelijk liefde en geluk ín jezelf te vinden. Ontdekken dat je alles wat je zoekt in je hebt. Dat jezelf liefde en geluk bent. En daar van genieten! Misschien is spiritualiteit wel het leven zelf…

Wat is spiritualiteit voor jou?

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Dit vind je misschien ook leuk?

2 reacties on Spiritualiteit, wat is dat?

 1. Carmen Schasfsma
  30 maart 2015 at 12:22 (9 jaar ago)

  Hoi Jeanette,
  Wat een prachtige blog! Ik ben er stil van, misschien wel omdat ik er zoveel in herken! Ik ben geraakt omdat spiritualiteit voor mij is zoals jij het zo prachtig omschrijft!
  Dank je wel voor deze mooie woorden!
  Liefs, Carmen.

  Beantwoorden
  • Jeanette Sjardijn
   30 maart 2015 at 12:44 (9 jaar ago)

   Dank voor je warme woorden Carmen. En wat een compliment dat je laat weten geraakt te zijn bij het lezen van mijn blog!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.