Niet om te plagen!

Geplaatst door

‘Het lijkt wel of hij het doet om mij te plagen’ vertelt een moeder mij in de praktijk. ‘Alsof hij mij expres dwars zit’…. Tijdens een kernsessie omschrijft deze moeder het gedrag van haar zoon en wat het met haar doet. Het gedrag waar zij moeite mee heeft, gedrag dat haar raakt. En, ik weet zeker: het kind ook! Mijn uitgangspunt is namelijk dat het kind niet anders kán. Het gedrag dat je kind je laat zien, is de beste keus die het op dat moment heeft. Met andere woorden: er is geen alternatief. Soms lijkt het echter alsof kinderen uitdagend of vervelend gedrag vertonen om jou, de ouder dwars te zitten.

Een kind heeft gedrag om duidelijk te maken dat er ‘iets’ is. Gedrag dat opvalt, ons raakt, dat vertelt ons iets. Je kind heeft een boodschap met dit gedrag. Een boodschap voor jou! Net zoals wij ouders wensen dat onze kinderen lekker in hun vel zitten, dat ze gelukkig zijn, willen kinderen dit ook voor hun ouders!

En wie zijn hier de experts? De kinderen! Zij voelen ons haarfijn aan. Of ze willen of niet, bewust en vooral ook onbewust. Ze weerspiegelen enkel wat zij voelen en raken ons met het gedrag dat ze vertonen. Maar wat je raakt…is van jou! En daarom is precies het gedrag, het dwarsliggen van deze zoon uiteindelijk een prachtige ont-dekking. Het lastige gedrag blijkt vol met waarde- én liefdevolle inzichten voor deze moeder.

De boodschap voor deze moeder? In de kern ontdekte dat niet haar zoon, maar zij zichzelf dwars zat, zichzelf belemmerde doordat ze geen gehoor gaf aan haar eigen behoeften…..Moeder is hiermee aan de slag, ontdekt haar werkelijke behoeften en leert hier meer en meer gehoor aan te geven. Dit door anders om te gaan met de overtuigingen en angsten die ze hierover heeft. Natuurlijk is dit een proces. Maar wat denk je? Haar zoon ligt al snel duidelijk minder dwars. Binnen enkele weken geeft hij zijn moeder zelfs ontzettend mooie complimenten waaruit blijkt dat ook hij merkt welke verandering in haar gaande is.

Het was hem dus zeker niet om te plagen….

 

Ik ben benieuwd naar je reactie!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Dit vind je misschien ook leuk?

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.