Kindercoach in het onderwijs
- Beter bij zichzelf kunnen blijven en minder last te hebben van heftige (ongewenste) indrukken en energieën. Signalen zijn o.a. last hebben van de drukte in de klas, enorme boosheid, onrust in je lijf, extreme vermoeidheid, veel wegdromen, huilen om ‘niets’…
- Blokkades in het lichaam ‘opruimen’ middels gerichte maar speelse visualisatie technieken. Heftige indrukken die kinderen onvoldoende kunnen ventileren worden vastgezet ín het lichaam. Veel gehoorde klachten zijn bijvoorbeeld buikpijn en hoofdpijn (zonder medisch aantoonbare oorzaak).
- Lasten of zwaarte los laten die kinderen soms dragen van andere gezinsleden of familieleden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld moeilijk (één van de) ouders loslaten, niet goed weten zich te gedragen in groepen, moeite hebben om ‘zichzelf’ te zijn, onverklaarbare angst, woede of verdriet tonen.
Ik laat me leiden door datgene waar het kind het meest behoefte aan heeft. Op dit moment het meeste naar verlangt. Daar zit namelijk het grootste gemis en ook de kern van de zorg of uitdaging die wordt ervaren. Vaak is er door leerkrachten, onderwijsondersteuners en de ouders al gekeken en gesproken over dat wat minder goed bij het kind op school. Als kindercoach breng ik vooral in kaart wat er op dit moment speelt. Vanuit de beleving van het kind. Een kindercoach gaat met het kind in gesprek. Hoe ervaart het kind de hulp- of zorgvraag? Hoe beleeft het kind school? Wat zijn de eigen ideeën? We gaan dus niet ‘op zoek’, we werken met de vraagstukken van dit moment en spelen in op de beleving van het kind.
Kindercoaching is vooral oplossingsgerichte en laagdrempelige begeleiding gericht op in de eerste plaats de sociaal emotionele ontwikkeling en beleving van het kind.
Tijdens de persoonlijke, 1 op 1 begeleiding zet ik aan tot het vinden van de eigen antwoorden. Ook kinderen kennen zichzelf nu eenmaal het allerbeste! Zij zijn ontzettend wijs, er dienen de juiste vragen gesteld te worden. Werkvormen die ik hiervoor inzet zijn: spel, creatieve werkvormen, systemisch werk, meditatieverhalen, visualisatietechnieken (kracht van gedachten) en oplossingsgerichte coaching, met nadruk op bewustwording van kwaliteiten.
Het kind is hierbij leider en heeft de touwtjes is handen van zijn of haar eigen proces. Als kindercoach volg ik het kind en zet de werkvorm in die het kind het meest aanspreekt in. We maken in de eerste plaats ruimte. De angst of het verdriet (bijvoorbeeld) heeft een functie maar is niet helpend. Wanneer je kind de functie gaat begrijpen en zo meer grip krijgt op zichzelf, bereid is om het ‘pijnpunt’ los te laten ontstaat er ruimte.
Naast dat er gerichte aandacht is op het aanpakken van de ‘blokkade’ of het ‘pijnpunt’ werken we daarom heel gericht aan: Wat gaat er goed? Wat past bij mij? Wat zijn mijn kwaliteiten? En hoe kan ik daar gebruik van maken bij dingen die ik (nog) lastig vindt?
Kinderen hebben (helaas) door waar hij of zij tekort schieten of niet voldoen aan de verwachtingen. Het is belangrijk dat het kind daarom voldoende succeservaringen opdoet die hij of zij zélf in gang heeft gezet. De autonomie vergroot wordt. Door middel van deze succeservaringen, krijgt het kind weer vertrouwen in zichzelf en eigen kunnen. Als coach help ik het kind weer op gang of kijk ik met de leerkrachten mee hoe we kunnen voldoen aan de individuele behoeften van het kind binnen een groep. Ik vind het belangrijk dat mijn coaching en begeleiding doeltreffend is en niet langer duurt dan nodig. Ik loop als het ware even mee, zodat er even een andere blik komt binnen de school. Een blik die er vooral op gericht is om vanuit de beleving en behoeften van het kind te kijken. Als kindercoach wil ik er voor waken dat het kind te maken heeft met veel verschillende hulpverleners in of buiten de school. Na aanreikingen en voldoende succeservaringen is er al snel weer voldoende ruimte om te werken vanuit vertrouwen richting de toekomst.