Aarden

Geplaatst door

Aarden bij baby’s

Vorige week sprak ik met iemand over het aarden van een baby. Hoe kleine baby’s nog volledig de moeder (ook vader, maar in eerste plaats toch de moeder, sorry papa’s…) nog nodig hebben om indrukken te verwerken. Zij zijn nog een met de moeder en hebben je nodig om via huidcontact die veilige basis te voelen. Tegen je aan liggen, aanraking, massage… 

Boos om niks!

Wanneer kinderen ietsje ouder worden gaan zij steeds meer beseffen dat ze ‘los’ zijn van mama. Toch blijf je o zo belangrijk in het ‘aarden’. Kijk maar naar een kleuter bijvoorbeeld na een drukke dag op school. Op school een voorbeeldig kindje, eenmaal opgehaald door mama of papa kan je kleuter soms ineens dwars, boos of verdrietig reageren. In onze ogen dan om ‘niks’. Maar het is niet niks… 

Help je kindje ruimte maken

Ze zitten ‘vol’ en wanneer het nodig is zoekt zijn/haar systeem als het ware een confrontatie/ uitlaatklep om weer in balans te komen. Een stevige knuffel kan helpen. Uit laten huilen, lekker stampen, dansen, buiten spelen…kan helpen. 

Jij bent die veilige haven

En jij als veilige volwassene ben daarin o zo belangrijk. Om even tegenaan te mogen ‘schoppen’, te begrenzen, die veilige haven te bieden bieden. 

Kijk zelf ook maar even in de spiegel

Eerlijk is eerlijk: kijk eens naar het gedrag van een volwassene (jezelf ?) na een drukke dag waarin veel van je gevraagd is. Menig volwassene reageert dan ook overprikkeld en vooral bij de mensen waarvan je het meest houdt. Je bent op zoek naar je veilige basis…. 

Wanneer je ontdekt wat jou als ouder hierin helpt en je op deze manier dus ook goed voor jezelf zorgt, kun je er nog meer zijn voor je kind. Lekker stevig met je voeten op de ‘aarde’ ?

Aarden is en blijft dus voor iedereen o zo belangrijk! 

Tips en inspiratie lees je in dit eerdere blog of download het gratis ebookje via de website. 

Heb jij nog een mooie tip voor mede ouders? 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

1 reactie on Aarden

  1. Klein
    20 december 2019 at 22:47 (4 jaar ago)

    Wauw, wat een geweldige stukken schrijf je. De spijker op zijn kop!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.