De feestdagen met je hooggevoelig kind – Tips!

Geplaatst door

Feestdagen en je hooggevoelig kind, hoe help je hem of haar?

Het is de laatste week voor de kerstvakantie. Het is eerder donker ‘ s avonds, ik verneem van aardig wat ouders dat hun kinderen ‘s ochtends niet wakker zijn te krijgen en dat ook zij eerlijk gezegd best wel een beetje toe zijn aan een paar hele vrij dagen!

Wellicht hoef je dus helemaal niet hooggevoelig te zijn om deze laatste dagen van het jaar als best wel een beetje vermoeiend te ervaren…. Kortom: Hoe kom je ze door met je kinderen? En beleef je een fijne tijd met elkaar.

1. Maak het jezelf een beetje makkelijk!

Lieve ouders, het hóeft niet: de meest perfecte kerstoutfit voor je kind scoren, zelfgemaakte kerstkaarten rondbrengen én een hoogstaand (lees: ingewikkeld – en zag er zó leuk uit op pinterest) kerstgerecht bereiden voor op het kerstdiner op school. En dan voor alle drie je kids iets anders…

Laat je kinderen gezellig helpen in de keuken en kies iets waarvan je weet dat het in jullie schema past om te maken. Een stokbroodje of vruchtensapje zijn ook welkom op het schooldiner!

2. Durf een beslissing te nemen

Laatst sprak ik een ouder, wiens kind 4 jaar net op school (altijd fijn in die decembertijd) en zij had het idee dat het haar kind goed zou doen om in deze periode af en toe een middagje thuis te blijven. Ze kon dit zelf goed regelen dus geen probleem zou je zeggen. Maar… ze had hier en daar advies gevraagd en kreeg allerlei tegenstrijdige adviezen en ook hooghartige opmerkingen als: ‘Nou mijn kind ging vanaf het begin prima hoor, nooit een dag thuisgehouden.’ Ze vroeg zich af waar ze nu goed aan deed.

Natuurlijk is het handig wanneer je de leerkracht op de hoogte stelt, maar verder: het ís jouw/ jullie kind. Als jij ziet dat het nodig is… handel er dan ook naar! Misschien gaat het op school prima en heb je vanaf het moment dat jullie thuis komen een kind dat helemaal van slag is. Als je merkt dat rust hierin goed doet, dan help je je kind daarmee.

3. Creëer jullie eigen tradities met elkaar.

Waar genieten jullie écht van met elkaar? Een pyama dag de dag na kerst? Een spelletjes dag? Een groot hart met dankbaarheidsbriefjes maken en daar iedere dag één van voorlezen?  Een mooi ritueel met kaarsjes waarin jullie allemaal een aandeel hebben uitvoeren met de jaarwisseling?

Verzin met elkaar iets leuks dat je ieder jaar terug kunt laten keren en wellicht ook ieder jaar kunt aanpassen op de leeftijd van je kinderen. Wellicht kun je het steeds meer uitbreiden. Het gaat erom dat het voor ieder gezinslid voelt alsof het echt iets van jullie samen is. Iets dat je deelt. Het draagt bij aan het gevoel van verbonden zijn met elkaar en daardoor aan je veilig voelen. Dit helpt dan weer al die indrukken van de laatste drukke schooldagen e.d. een beetje loslaten…

4. Maak gebruik van aanraking – massage!

Massage, aanraking op zich is een hele fijn manier om je te ontdoen van prikkels en indrukken. Meer in je ‘lichaam’ te zijn. Veel kinderen hebben, zeker in drukke periodes ‘huidhonger’. Bied massage laagdrempelig aan door achter elkaar te gaan zitten en gewoon over de kleding heen te masseren. Of neem uitgebreid de tijd met bijvoorbeeld een lekker olietje, muziekje en kaarsje aan nadat je kind in bad of onder de douche is geweest bijvoorbeeld. Meestal een goed recept om vervolgens heerlijk in slaap te vallen. Ontdek waar je kind zich prettig bij voelt.

–> Start vandaag nog met de kerstboom massage! 

Hieronder staat een heuse kerstboommassage uitgeschreven. Je kunt de tekst oplezen en de handeling zoals tussen de haakjes beschreven uitvoeren.

Veel plezier!

MASSAGE ‘De kerstboom’

Ga achter elkaar zitten voor deze Kerstboom Massage.
Of ga lekker liggen op je buik en vraag of iemand jou deze massage wil geven.
De massage wordt gegeven met twee handen.

We lopen het bos in.
(Met de vingers over de rug ‘lopen’)
We zien daar grote oude bomen
(zachtjes druk met twee vingers geven)
En wat smallere bomen
(zachtjes druk met één vinger geven)
Je bent in het bos om een mooie naaldboom uit te zoeken.
(korte streepjes opzij maken met je vingers van binnen naar buiten vanaf midden van de rug)
Met een schep maak je een cirkel rond de boom die jij het allermooist vindt.
(zijkanten van je handen in een cirkel op de rug zachtjes drukken)
Je schept flink
(met de vier vingers van je hand van beneden naar boven ‘scheppen’)
De boom is losgekomen, en je sleept de boom mee.
(van boven naar beneden bewegen met platte handen over de rug)
Nu ga je er een echte kerstboom van maken.
(Teken met de vingers een boom op de rug)
De boom versieren.
(van links naar rechts op de rug een golvende beweging maken)
Kerstballen erin hangen.
(vuisten maken van je handen en zachtjes op de rug drukken)
Dan strooien we hier en daar nog wat glitter…
(Tikken op de rug)
Vervolgens ga je bij de boom zitten en bewonderd het resultaat.
(Beide handen plat over de hele rug wrijven)

Je voelt je helemaal warm van binnen en geniet van je prachtige boom!

 

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.