Gevoelig of Hooggevoelig kind?

Geplaatst door

Hooggevoelig is een begrip dat sinds de jaren ’90 in gebruik is. Elaine Aaron is grondlegster van dit begrip.  Het begrip brengt vooral herkenning, maar ook erkenning. In de loop der jaren zijn er verschillende ‘labels’ die leer- of gedragsstroornissen aangeven toegepast op kinderen. Hooggevoelig is géén label in deze vorm, en zeker ook niet zo bedoeld. Hooggevoelig is ook niet erkend in het diagnostisch model wat we in Nederland gebruiken en kan daarom ook niet gediagnosticeerd worden.

Voor mij is het totaal niet belangrijk is of je kind ook daadwerkelijk hooggevoelig ís. Je kind is je kind en je kind voelt.

Je hebt wellicht gemerkt dat je kind heel veel voelt, of het lijkt erop dat je kind méér voelt dan de meeste andere kinderen die je kent. Is je kind meer fijngevoeliger dan anderen, of kan het alle indrukken minder goed kan verwerken? Of een combinatie van beiden?

Gevoel beleven

Wat praktischer werkt is uitgaan van beleving. Hoe wordt hetgeen waar je je zorgen om maakt beleeft? Door jou? Door je kind? En hoe gaan jullie daarmee om? Hoe reageer je op elkaar? En op het gevoel?

Zelf denk ik dat alle kinderen in deze tijd gevoelig, zelfs hooggevoelig worden geboren. Alle zintuigen staan wijd open. Helaas is er niet altijd oog of begrip voor. We kijken en beleven de wereld vanuit onze volwassen kijk en ervaringen. Het leven heeft ons vaak al gevormd.

Hooggevoelig, de kenmerken

Kennis onmisbaar in onze samenleving. En er is veel kennis voorhanden. Wanneer je ergens nog geen kennis over hebt en je laat je informeren kan dat een ander licht werpen. Je kunt kiezen welke kennis je bruikbaar vindt, welke je eigen wil maken en ook op je eigen manier weer toepast.

Als jij ouder bent van een kind dat je als gevoelig beschouwd kan het heel zinvol zijn om je te laten informeren over het fenomeen Hooggevoelig zijn. Je zult er namelijk in meer of mindere mate herkenning in vinden.

Maak daarbij vooral een praktische vertaling voor jezelf en je gezin vanuit de informatie die je tot je neemt. Aan welke informatie heb jij behoefte en op welke manier? Kijk en voel goed wat past bij je kind.

Om je alvast je kennis te verbreden:  hier lees je de kenmerken van hooggevoelige kinderen en vind je een vragenlijstje.

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Dit vind je misschien ook leuk?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.