Een Hooggevoelig Kind?

Geplaatst door

 

Een hooggevoelig kind wat is dat?

In dit artikel schrijf ik over wat we verstaan onder hooggevoelige kinderen en waar dit begrip vandaan komt. Hooggevoelige kinderen, kinderen van deze tijd, new age kinderen, indigo of kristalkinderen zijn allemaal termen die gebruikt worden wanneer vaak hetzelfde wordt bedoeld. in dit artikel geef ik uitleg over het begrip hooggevoelig en beperk ik me tot deze term omdat deze het meest bekend en inmiddels ook steeds meer erkend is geraakt.

Kenmerken van hooggevoelige kinderen:

 • Sterk rechtvaardigheidsgevoel
 • Wijze uitspraken
 • Intuïtieve manier van denken/ informatie verwerken
 • Denken snel, maar ook wel diep of lang na
 • Zijn creatief
 • Invoelend
 • Intense beleving
 • Zeer sfeer gevoelig

Mooie kwaliteiten. Het is zo belangrijk dat kinderen deze kunnen ervaren! Teveel aan indrukken, veel aanvoelen kan ervoor zorgen dat een hooggevoelig kind snel uit balans raakt. Zeer emotioneel is of zelfs gedragsproblemen laat zien. Zoals snel, veel huilen, intens verdriet, boos zijn, frustratie, dwars, opstandig of vermoeid zijn… En dat hoeft niet!

Karaktereigenschap

Hooggevoelig zijn kun je zien als een karaktereigenschap. De term HSP, highly sensitive person is van Elaine Aron, Amerikaanse psychologe, grondlegster van dit begrip, al in 1996. De term raakt steeds meer bekend en in het Nederlands spreken we van hoogsensitieve personen, ook wel hooggevoelig genoemd. Hooggevoelig zijn werd eerder ook wel geassocieerd met verlegenheid en introvert zijn.

Hooggevoelig kind of hoogsensitief kind?

Voor veel kinderen is onze wereld één bron van prikkels die ze in een bijna constante staat van overweldiging brengt. Dit zorgt voor onbalans tussen het binnen komen van prikkels en de mate waarin de prikkels worden verwerkt. Het resultaat is dat veel van deze kinderen vaak moe zijn, concentratieproblemen hebben en zich onbegrepen, anders en eenzaam voelen. Hooggevoelige kinderen worden ook wel genoemd: kinderen van deze tijd. Volgens Aron is 20% van de bevolking hooggevoelig. Zelf denk ik dat het percentage onder kinderen hoger ligt. Kinderen staan erg open, met al hun zintuigen. Hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger voor emoties, pijn, en plezier en worden gemakkelijker overweldigd door geluid, geur, visuele (waarnemen door zien) en tactiele (waarnemen door voelen met de huid) prikkels in hun omgeving. Deze kinderen hebben in het algemeen meer behoefte aan rust en verwerkingstijd. Sterk Gevoelig? Gevoelig Sterk!

Ik ben gespecialiseerd in het coachen en begeleiden van hooggevoelige kinderen en ouders. Naast mijn ervaringsdeskundigheid heb ik me verschillende technieken eigen gemaakt om je kind én jij als ouder  te laten ervaren dat gevoel Kracht betekent. Voelen kunnen deze kinderen als geen ander en dat is dan ook precies hetgeen wat ik ze vooral laat doen. Via gevoel komen we bij de kern, je eigen antwoorden én oplossingen.

Mijn kind Hooggevoelig?

Wil je weten of je zoon of dochter hooggevoelig is? Zoals gezegd is hooggevoelig zijn vooral een karaktereigenschap, iets wat bij je hoort. En daarom geen label, aandoening of stoornis. Toch heeft Elaine Aaron een vragenlijstje ontwikkeld om meer herkenning en begrip te vragen voor het hooggevoelig zijn.

Hooggevoelig kind: 23 vragen testje

(vrije vertaling naar het 23 vragenlijstje van E. Aaron)

 • Mijn kind is zich bewust van subtiele signalen in de omgeving.
 • Mijn kind wordt beïnvloed door de stemmingen van anderen.
 • Mijn kind is nogal gevoelig voor pijn.
 • Tijdens drukke dagen merk ik dat mijn kind meer behoefte heeft  zich terug te trekken.
 • Mijn kind is gevoelig voor bepaalde (toegevoegde) voedingsstoffen, zoals suikers.
 • Mijn kind raakt gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
 • Mijn kind heeft rijke en complexe innerlijke belevingswereld.
 • Mijn kind voelt zich niet op zijn/haar gemak bij harde geluiden.
 • Mijn kind kan diep geroerd raken door kunst of muziek.
 • Mijn kind is consciëntieus (nauwgezet van geweten).
 • Mijn kind schrikt gemakkelijk.
 • Mijn kind voelt zich opgejaagd als hij/zij veel moet doen in korte tijd.
 • Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen heeft mijn kind als snel door dat (vaak ook wat) er iets moet gebeuren om dat te veranderen. Bijvoorbeeld iets verplaatsen in een kamer.
 • Mijn kind raakt geïrriteerd als mensen proberen hem/haar te veel dingen tegelijk te laten doen.
 • Mijn kind doet erg zijn/haar mijn best te voorkomen dat hij/zij fouten maakt.
 • Mijn kind kan beter niet naar gewelddadige films kijken.
 • Mijn kind voelt zich ongemakkelijk als er veel om zich heen gebeurd.
 • Als mijn kind honger heeft, heeft dat sterke invloed op het concentratievermogen of humeur.
 • Veranderingen in ons leven brengen mijn kind van zijn/ haar stuk.
 • Mijn kind heeft een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en kan daarvan genieten.
 • Het vermijden van situaties die mijn kind van streek maken of overbelasten is voor mijn kind belangrijk.
 • Als mijn kind met iemand moet wedijveren of op zijn/ haar vingers wordt gekeken, wordt het zo nerveus of gespannen dat  prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
 • Mijn kind wordt door anderen ook wel gevoelig of verlegen gevonden.

Het is waarschijnlijk dat je zoon of dochter hooggevoelig is wanneer 15 tot 23 vragen met ‘ja’ beantwoord worden.

Een hooggevoelig kind, en nu?

Middels coaching op maat, energie behandelingen, maar ook door voorlichting en inspirerende workshops vind je altijd iets wat bij jullie past. Informeer gerust eens vrijblijvend wat ik voor jou en je kind kan betekenen.

Het is overigens voor mij niet van belang of je zoon of dochter geheel ‘past’ in de omschrijving van Hooggevoelig zijn. Een lijstje is voor mij nooit van belang. Dit artikel is alleen bedoeld ter informatie, voor herkenning en begrip. Zo is het balletje bij mij ook ooit gaan rollen…Het begint met kennis opdoen.

Lees ook dit artikel over gevoelige kinderen.

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

2 reacties on Een Hooggevoelig Kind?

 1. Helma van Gemert-Kramer
  19 april 2018 at 09:31 (6 jaar ago)

  Beste Jaenette,

  Heb je ook een tip over omgaan met vermoedelijk hooggevoelige baby en mama? Via mijn werk als jeugdverpleegkundige kom ik bij een moeder met psychiatrische problematiek. Zij heeft een kindje gekregen die vanaf een aantal weken na de geboorte heel gespannen is. Loopt bij de kinderarts ivm koemelk eiwit allergie. Het meisje kan soms zo overstuur raken dat ouders letterlijk op eieren lopen, wat weer spanning in huis brengt. Bij moeder, tussen ouders etc. Ik zou mij graag meer verdiepen in het onderwerp, maar vind vooral info voor oudere kinderen.

  Beantwoorden
  • Jeanette Sjardijn
   19 april 2018 at 11:08 (6 jaar ago)

   Hallo Helma, dank voor je vraag. Baby’s zijn inderdaad nog een al gevoel en helemaal symbiotisch met de ouders (vooral de moeder). Wat ik met ouders onderzoek wanneer zij met een baby tegen bijv. spanningsklachten en/of overprikkeling aanlopen zijn alle mogelijke bronnen van verstoring. Dat kan ook in de ouders (onbewust) zitten. Niet altijd in wat zij doen, maar ook in wat zij voelen. Zoals je al schrijft, ouders ondervinden spanning wanneer het niet lekker loopt. Waar raakt het aan? Welk gevoel brengt het teweeg? En kan/ mag dit er zijn? Ouders hebben vaak hoge verwachtingen van zichzelf. Wanneer we kinderen krijgen kunnen oude patronen weer een rol spelen. In de oudercoaching die ik bied kijken we vooral naar wat voor het kind voelbaar is en welke lading weggenomen mag worden door de ouders. Je schrijft over Psychiatrische problematiek van moeder dit verdient ook hierin de juiste aandacht, als coach verwijs ik mensen hierin door.
   Overprikkeling kan beperkt worden door voorspelbaarheid, rust en de ouderwetse regelmaat. Het is soms echt zoeken als nieuw gezin naar de juiste balans. Daarnaast zijn veel jonge baby’s gebaat bij babymassage. Aanraking zorgt ook voor veel prikkelregulatie. Tot slot: vanuit de geboorte kan er ook in het gevoelige lichaam onbalans zijn ontstaan, hier kan osteopathie een belangrijke rol in spelen. Zoek hierin een osteopaat die gespecialiseerd is in het behandelen van kinderen en baby’s. Een breed antwoord op je vraag, maar wat is het fijn wanneer je ouders bij kan staan in een zoektocht. Hopelijk haal je er iets uit. Mocht je meer willen weten over mijn diensten, neem dan gerust contact op. Hartelijke groet, Jeanette Sjardijn

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.