Help je gevoelig kind

Geplaatst door

Hoe kun jij je gevoelig kind helpen?

Kinderen zijn een en al gevoel. Hun zintuigen staan nog volop open en aan en dat is precies de bedoeling. Zij leren door volop te ervaren.

Soms wordt het teveel

Alleen kan het ook teveel worden voor je gevoelig kind. Teveel prikkels om te verwerken en dan met name ook te weinig tijd en ruimte om te verwerken.

Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in:

Boosheid, onrust, vermoeidheid, overbeweeglijk, veel wegdromen, huilen om ‘niets’…, somber tonen, meer aanhankelijk tonen etc.

Elk gevoel
wil… gevoeld worden!

Gevoelig zijn gaat niet ‘uit’.                                                                      

Jouw gevoelig kind heeft gevoelige zintuigen, die kun je ook goed gebruiken om de opgedane prikkels/ indrukken juist weer te verwerken. Het lichaam uit te werken. Spreek kinderen juist ook weer aan op de verschillende zintuigen.

Gevoel wil worden gevoeld. Wanneer de lading van een gevoel groot is, doordat een kind op dat moment geen ruimte kan nemen om zich te uiten, of op een natuurlijke manier te verwerken – zoals even bewegen, knuffelen, even terugtrekken of een andere innerlijke reactie volgen – zal het ook groter aanwezig zijn. In het dagelijks leven ”parkeren” we al snel bepaalde emoties en eigenlijk leren we kinderen dit ook al jong. Zij krijgen doorgaans weinig ruimte. Denk aan school waarop vooral op cognitieve functies aanspraak wordt gedaan, kinderen al jong op een stoeltje zitten en ook na school nog best veel ”moeten”.

Wanneer gevoel niet gevoeld kan worden op het moment, of niet in zijn geheel omdat het bijvoorbeeld een grote impact heeft wordt de beleving, het gevoel erbij als het ware opgeslagen in het lichaam. Het gevoel blijft dan z’n best doen om alsnog gevoeld te worden. Wanneer het geen ruimte krijg om te voelen en vervolgens weer los te laten, ontstaat er lading op. Je wilde het juist niet, maar blijft als het ware juist daarom aan je plakken. En ja, dan kan het al snel veel worden.

Alsof je het aantrekt

Beeld voor jezelf maar eens even in: Als je een drukke dag hebt, of wanneer jij m als druk ervaart gaat er vaak van alles vlug en gehaast. Je raakt sneller geïrriteerd, zeker wanneer het niet loopt zoals jij had bedacht en gepland. Dit is echter de energie die je neer zet en ook versterkt. Je trekt het als het ware aan… terwijl je misschien wel juist zo verlangt naar rust, lijkt er alleen maar meer op je toch al overvolle bordje te komen.

Omkering

Wanneer kinderen ruimte mogen nemen en wij deze onze kinderen kunnen geven om te verwerken. Op een manier die passend is bij het kind… wat zou het dan kunnen opleveren?

Wanneer je zou mogen voelen dat die sneer van die ene collega je raakte, en ook al vind je hoofd het onzin om daar aandacht aan te besteden… je toch voor jezelf even mocht stilstaan en een paar keer diep adem te halen. Zodat jij je hiermee niet hoeft te verbinden en er weer ruimte is voor een volgende ontmoeting… voelt anders toch? En door de ruimte die je kunt nemen om weer in je eigen fijne energie te komen, geef je de ander ook de ruimte dit te doen. Je kunt elkaar ook versterken in een rustig, fijn, blij en vrij gevoel.

Zo zouden we kinderen ook ruimte mogen geven om ruimte te nemen. We kunnen ze helpen door te vragen, benoemen, erkennen, en ook letterlijk ruimte geven om even weg te dromen – om ze vervolgens weer bewust terug te laten komen – mogen stampen, even springen, rennen of dansen. Knuffelen, kleien of met je blote voeten in het zand…

Ruimte maken in zichzelf. Ruimte om te ont-wikkelen.

Wat past bij jouw kind en hoe kun jij ruimte maken om je gevoelig kind hierbij te helpen?

Kijk voor meer tips ook eens in het boekje Help je kind GevoeligSterk, hieronder gratis te downloaden!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.