Met beide voeten op de grond!

Geplaatst door

Aarden, gronden… termen die we in deze tijd regelmatig voorbij horen komen. Klinkt voor veel mensen ook wel wat zweverig. Terwijl het dat (in mijn optiek) nu juist níet is.

Maar wat bedoelen we dan met ‘aarden’?

Aarden noemen we ook wel gronden, of ontladen. De hele dag door krijgen we allerlei prikkels te werken. Informatie via geluid, beelden, tast, geur, maar denk ook aan sfeer en emoties die we oppikken. Ook van de mensen om ons heen. Al deze indrukken dienen verwerkt te worden ín het lichaam. Aarden, gronden helpt ont-laden. Je ontdoen van (overtollige) lading. Het helpt je weer in balans. Hoe meer prikkels verwerkt kunnen worden, en goed doorstromen, hoe meer je eigen energie huishouding in balans kan zijn.

Je kunt je voorstellen dat het zeker voor hooggevoelige kinderen, die toch al zoveel prikkels oppikken, van belang is goed gegrond te zijn.

Aarden als werkwoord is een mooi metafoor. Onze wereldbol, de aarde heeft het vermogen tot opnemen en ook transformeren (stoffen omzetten zodat het wel door de aarde kan worden opgenomen) van stoffen en ook energie. De aarde is tegelijkertijd ook vruchtbaar en kan vele planten en diersoorten voeden.

Ook wij mensen kunnen de aarde gebruiken om dat wat we niet meer nodig hebben, de overtollige prikkels of energie, laten opgaan de aarde. En anderzijds ook om kracht en voeding uit te halen. Prachtig werkwoord dus…’aarden’!

Je kunt onder meer aarden door meer in contact te zijn met onze aarde. Op blote voeten lopen, zitten of spelen op de grond, met de handen in de aarde zijn, tuinieren, in de zandbak spelen, op het strand lopen of liggen, in het gras lopen, in de natuur zijn, het bos, tussen de bomen. Letterlijk ‘aarden’ dus…

Ook aanraking, masseren, en je lichaam in beweging brengen, draagt bij aan het aarden. Je ontdoen van overtollige prikkels en energie, maakt ruimte. Je zintuigen aan het werk zet en meer bewust wordt van het hier en nu. Je zorgt op deze manier dat je meer ín je lichaam komt. Als je het zo bekijkt is aarden dus helemaal niet zweverig. Het zorgt ervoor dat je met beide benen op de grond komt te staan!

Een effectieve visualisatie oefening om te helpen aarden is ook: ‘de boom’. Een boom staat sterk doordat een boom stevige en diepe wortels in de aarde heeft. Het is een oefening welke ik veel gebruik wanneer ik werk met gevoelige kinderen in mijn praktijk.  Een geluidsbestand (mp3) van deze oefening kun je hier vinden. Ook staat de oefening beschreven in het gratis werkboek!

Wat doe jíj om met beide benen op de grond te blijven? En hoe help je je kinderen aarden?

Ik ben benieuwd naar je reactie!

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.