Sinterklaastijd met hooggevoelige kinderen – 10 tips!

Geplaatst door

Sinterklaastijd met hooggevoelige kinderen – 10 tips!

1. Wát benadruk je?

Een gezellige tijd, maar ook een spannende tijd. Dit is ook wat veel wordt benadrukt. In veel gesprekken die ik deze tijd voer met andere ouders op het schoolplein, langs de lijn bij voetbal of met andere familieleden bijvoorbeeld hoor ik zeggen ‘en het is wel spannend voor ze’, ‘wat een drukke tijd he?’ , ‘ik MOET nog veel doen voor 5 december’, ‘we MOETEN nog surprises maken’. Al begrijpen je kinderen wellicht niet letterlijk alle woorden hiervan, dan is het wel het gevoel. Volwassenen maken zich al ‘druk’ dus ís het blijkbaar ook een spannend feest is de indruk die kinderen op deze manier meekrijgen.

2. Les is more

In de scholen wordt er vaak flink uitgepakt met versiering, sommige ouders versieren alle ramen en er wordt veel geknutseld in deze tijd. Het gaat niet om de hoeveelheid, maar om de aandacht. Het gevoel erbij. Een knutsel kan erg leuk en feestelijk zijn. Maar een huis of klas vol knutsels, vlaggen, én knisperend vuurtje in zelfgebouwde openhaard? Houd het simpel.

3. Goede voorbereiding is het halve werk

Je kind voorbereiden. Dit vind ik overigens wel een dubbele. Want met voorbereiding kun je niet precies wéten hoe de intocht/ het schoenzetten of pakjesavond zal verlopen. Vertel niet teveel, je kunt hierin namelijk ook de spanning juist opbouwen (zie tip 1). Toch kan het handig zijn je kind alvast te vertellen dat de stoomboot hard zal toeteren wanneer het arriveert in de haven. Of dat er veel pieten zullen rondlopen. Wij gebruiken thuis ook een aftelkalender. Onze kinderen vinden het altijd erg prettig om te zien wanneer de sint komt (niet te ver van tevoren maar ongeveer 2 of 3 dagen) en gaat. En wanneer de schoen gezet mag worden.

4. Volg de beleving van je kind

Waar voelt je kind zich goed bij? Waar gaat zijn of haar aandacht naar uit? Probeer niet teveel te sturen. Bij de intocht kijkt je kind wellicht liever van een afstand, of heeft het meer oog voor de omgeving dan de stoomboot zelf. Prima. Vertel je kind niet waarnaar te kijken maar vraag wat hij/zij ziet gebeuren? Hoe is dat? Wat zou je kind graag willen zien? In deze tijd: waar is je kind mee bezig? Waar gaat zijn aandacht naar uit, probeer dit te volgen. Is het een kind wat graag knutselt is het leuk om dit te doen. Maar sommige kinderen spelen liever pietje of bakken pepernoten. Het hoeft niet állemaal omdat wij denken dat het allemaal ‘leuk’ is.

5. Laat je verwachtingen los

Zelf heb je zeer waarschijnlijk ook Sint gevierd toen je kind was. Dat wat je als fijn of sfeervol hebt ervaren geef je graag door. Maar wellicht is de wijze waarop jullie het thuis vroeger vierde niet hoe het bij jou kind past. Probeer dit los te laten. Kijk naar wat er wel is en maak jullie eigen tradities, naar mate je kinderen iets ouder worden ook in samenspraak met hen. En loopt het ondanks je voorbereidingen met je kind anders dan verwacht of gehoopt? Durf ook dit los te laten. Een intocht kijken op televisie kan ook leuk zijn wanneer het bezoek aan de haven teveel is voor je kind. Levert schoentje zetten alleen maar stress op of angst? Dat is niet de bedoeling. Laat het dan. Het hoeft niet. Je kunt ook op andere manier je kind een leuk klein kadootje van de sint laten ontvangen.

6. Beperken.

Het is heel erg aardig dat én de sportvereniging, de zwemclub, de buren én jullie beide werkgevers een sinterklaasfeestje organiseren. Maar nee, dit is écht al snel veel te veel van het goede. Tuurlijk zal ieder kind het leuk vinden om pakjes te ontvangen, maar je (hooggevoelig) kind overziet niet dat hij/zij hier dagen last heeft van de overload aan pakjes, prikkels, mensen, drukte…. Durf nee te zeggen.

7. Durf te kiezen.

Tip als het gaat om kadootjes: Ga voor mooi, als het kan natuurlijk materiaal. Speelgoed dat duurzaam is en goed voelt. Liever één stuk waar je de kinderen echt blij mee maakt én waarvan je weet dat er volop mee gespeeld zal worden dan veel voor weinig. Minder is niet zielig. Er zijn trouwens altijd kinderen die minder krijgen en ook kinderen die meer krijgen. Durf hierin vooral te kiezen wat jullie als ouders belangrijk vinden. Jullie zijn wel degene die hierin bepalen wat je in huis haalt (pakjes door opa en oma bijv. ingekocht daarbuiten gelaten, maar ook daarin kun je vast wat richting geven).

Speelgoed van plastic met lichtjes, geluid en batterijen geeft zeker voor hooggevoelige kinderen geen goed gevoel. Natuurlijk ziet je kind van alles voorbijkomen in de boeken, folders en reclames op televisie. Daarin lijkt het ook heel wat. Zo krijgen wij thuis gelukkig geen folders en hoeven onze kinderen ook niet de boeken met speelgoed door. Lijkt een leuke activiteit maar het is echt een overload voor de meeste kinderen. Natuurlijk zien ook onze kinderen hier en daar een reclame voorbijkomen. Wensen van onze kinderen nemen we uiteraard in overweging en letten daarbij vooral ook op wat ze meerdere malen noemen en vragen ook door: wat lijkt je zo leuk aan dit speelgoed?

8. Pakjesavond – keep it simple

Wat mij betreft altijd één van de gezelligste avonden per jaar. Een speciale beleving waarop het ook wel een feestje met wat snoepgoed mag zijn. Bezoek hebben we een keertje gehad aan huis, maar met een klein groepje en zeer rustig. Een brief van sinterklaas en vervolgens zoeken naar de zak met kadootjes vonden de kinderen tot nu toe het allerleukst. Neem tijd, rust en aandacht voor elkaar. Aandacht voor de pakjes. De beleving staat centraal. Wat zou er in de zak zitten? Wat is het grootste pakje, wat het kleinste? Alles eens bekijken voordat er uitgepakt gaat worden. Zijn de kinderen al ietsje ouder kun je hier evt. ook een spelelement aan koppelen.

Begin op tijd, zodat de kinderen nog tot rust kunnen komen voordat ze weer naar bed moeten. En zo ook nog tijd hebben om de kadootjes te bewonderen of mee te spelen. Ook hierin: nee zeggen mag! In deze tijd ontkomen sommige ouders er niet aan dat hun kinderen bijv. tweemaal pakjesavond vieren door bijvoorbeeld gescheiden ouders. Maak hierbij wel duidelijke afspraken met elkaar. En ook nog bij opa/oma/ zo vanaf 1 december tot aan 15 december hier en daar pakjesavonden vieren is écht to much.

9. Wees niet te krampachtig in vasthouden aan hét verhaal

Wees niet bang dat jij zomaar het geheim verklapt of je verspreekt. In de kleuterleeftijd is het beleven nog magisch: kinderen gaan mee in het verhaal dat we zien en spelen. Als jij een sinterklaaspak aantrekt voor hun neus ben jij op dat moment écht sinterklaas. Wanneer kinderen vragen gaan stellen over het verhaal, vraag hen hoe zij ernaar kijken en wat zij denken. De antwoorden zullen je verrassen. Kinderen geven vooral aan hoe zij het willen beleven en daar kunnen wij als volwassenen in mee gaan. Het is niet voor niets een KINDERfeest. Ik ken ook ouders die ervoor kiezen vanaf jongs af aan te vertellen dat sinterklaas en piet gespeeld worden. Dit omdat het voor deze ouders niet goed voelt om te ‘liegen’ of bijvoorbeeld omdat het echt te spannend allemaal is voor deze kinderen en het zo iets meer overzicht geeft.  Dit hoeft overigens geen afbreuk te doen aan de beleving van het hele gebeuren. Veel van de kinderen die ‘het geheim’ al lijken te kennen doen vrolijk mee met het hele feestelijke gebeuren. Ook omdat kinderen gewoon meegaan in de beleving. (Zie ook het blog sinterklaas bestaat!) 

10. Keep the balance – be the balance

Rust en regelmaat zijn hele goede vriendjes voor ouders van hooggevoelige kinderen. Op tijd naar bed. Prikkels beperken, gezonde voeding en niet teveel suikers. Daarnaast: zoek en vind je balans door ook mee te gaan met het NU. Wat gebeurt er in het moment. Jij kunt wel heel hard je best doen om je kind om 7 uur op bed te hebben. Soms lukt het door alle spanning gewoon even niet. Wees dan zelf de rust door er vooral te ZIJN voor je kind.

Probeer er vooral zelf en samen met je kinderen van te genieten!

 

Fijne sinterklaastijd!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.