Verlangen naar balans

Geplaatst door

Balans, een woord dat ik met regelmaat wel hoor als uitspraak door verschillende mensen. Het mag wel wat meer in balans, drukte, werk, gezin, financiën, gezondheid, op veel vlakken is balans een verlangen. Al is het begrip zelf wat lastiger te definiëren. En daarbij, wat voor de één als balans wordt ervaren voelt voor de ander nog niet zo.

Onbalans ervaren en uiten

Toch is balans een belangrijk verlangen waar ik mee werk met ouders. Ouders wensen dat het gezin meer in balans is wanneer kinderen bijv. niet lekker in hun vel zitten, veel verdriet, woede of angst tonen. Wanneer het niet lekker gaat met je kinderen dan maak je je zorgen, het kost je ook veel energie, je voelt het. Wanneer angst, verdriet of woede geen incidenten meer zijn dan zijn dat krachtige signalen van je kind waarmee het duidelijk maakt onbalans te ervaren.
Een kind staat in diepe verbinding met het gezin. Dus de onbalans zal voor meerdere gezinsleden voelbaar zijn. Toch zijn het vaak de kinderen die de signalen geven. Natuurlijk voelen ook wij volwassenen wel eens een persoonlijke onbalans, maar wij zijn in staat het langer te negeren of wij gaan in het hoofd zitten en ‘denken’. Wanneer we dan geen oplossing ‘weten’ laten we de situatie al snel bij het oude. Echter wanneer het om je kinderen gaat, wil je uiteraard graag verschil voor hen maken.

Als je de onbalans van je kinderen nader onderzoekt door o.a. gebruik te maken van gevoel kom je op een diepere laag. Ouders ontdekken dan vaak dat zij wel degelijk veel kunnen doen om hun kinderen meer in balans te helpen. Balans, rust, maar ook een gewenste stroom, bepaald gemak in het gezinsleven dat wordt uiteindelijk juist bereikt door de boel in beweging te zetten.

Balans door inzet van ouders

Soms komen ouders in een kernsessie tot verrassende ontdekkingen, vaak ervaren ze dat wat al bekend voor hen was, echter in een kernsessie wordt het helder, wordt het aangeraakt en juist daardoor kan het in beweging komen. Die beweging is voelbaar voor de rest van het gezin. Mooi eigenlijk: ouders doen ‘het werk’ in een kernsessie en kinderen profiteren hier direct van. Dat je diep met elkaar verbonden bent in het voelen is soms lastig maar je kunt er zeker ook je voordeel mee doen!

Wat is voor jou balans? Wanneer ervaar jij balans? In jezelf en binnen het gezin?

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.