Coachen met behulp van poppetjes?

Geplaatst door

Over de impact van de juiste plek.

Systemisch werk is een belangrijk onderdeel binnen mijn coachingssessies. Ook met kinderen kun je goed op spelenderwijze hen weer laten geven hoe zij zich verbonden voelen met hun systeem van familie.
Waar plaatst het kind zichzelf? Naar wie gaat zijn of haar aandacht vooral uit? Wat is zijn/grootste verlangen?
 

Loyaliteit

Kinderen zijn erg loyaal naar hun ouders. Ouders willen het beste voor hun kinderen en hen niet ‘lastig’ vallen met hun zorgen, uitdagingen of pijn. Toch wordt alles gevoeld. Een kind wil het ‘goed’ doen voor de ouders. Erkenning ervaren. Helpen dragen, voor afleiding zorgen door de aandacht op zichzelf te vestigen of juist zo min mogelijk aandacht vragen. Daar vinden kinderen allerlei manieren voor.

Ouders vinden dit gegeven soms lastig of voelen zich zelf schuldig. We stoppen als ouders veel energie in dat wat we NIET voor onze kinderen willen. De pijn die je zelf hebt ervaren wil je voorkomen voor je kinderen. Maar in dit voorkomen, daar dus energie in steken, stokt het. Er ligt lading op en die is vooral voelbaar voor je kind. Omdat je kind, net als jij voor je kind, het allerliefste wil dat zijn ouders hebt goed hebben. 

Wanneer ouders eigen stukken kunnen oppakken en hier zorg voor dragen ervaart het kind meer ruimte om zijn of haar eigen, rechtmatige plek in te nemen. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van het ‘zelf’.

Eigen plek 

De foto geeft een plaatje weer van een gezin met gescheiden ouders. Een nieuwe partner is in het spel. Hoe/welke plek is voor het kind? Kinderen voelen zich vaak verdeeld of hebben het idee bij de verschillende gezinnen waar ze mee te maken hebben een andere plek in te moeten nemen en zijn vaak zoekende.
Systemisch werk kan inzichten, verwerking en handvatten geven.
Kinderen helpen de eigen, rechtmatige plek in te nemen. Vaak nadat ouders hierin de ruimte geven. Op de eigen en rechtmatige plek is er ruimte voor ontwikkeling van het zelf. Hoeft er niet/minder gedragen te worden door het kind. 


 

Mijn coaching start altijd bij de ouders. Omdat het kind als een spiegel fungeert. Ouder en kind zijn onlosmakelijk verbonden. Ouders zijn en blijven de grootste leraren in het leven van een kind. Soms volstaan enkele sessies met de ouders om de (weer) de gewenste balans binnen het gezin te creëren. Soms vullen we de oudersessies aan met kindercoaching. 

Neem gerust contact met mij op wanneer je wilt weten of ik hiermee iets voor jullie gezin kan betekenen. 

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.