Complimenten geven, hoe doe je het goed?

Geplaatst door

Dragen complimenten bij aan ontwikkelen van zelfvertrouwen?

Er bestaan theorieën dat het geven van complimenten naar kinderen hen teveel afhankelijk zou maken van ‘goedkeuring’. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een waardeoordeel wordt gekoppeld aan het compliment.

Toch zie ik het geven van complimenten als belangrijk voor je kind. Ieder kind (ieder mens!) wil zich erkend voelen. Gezien, gehoord en gestimuleerd voelen om zichzelf en talenten te laten zien en ontwikkelen. Welgemeende complimenten waaruit je als gever laat blijken je kind te zien om wie het is. Op deze manier kunnen complimenten bijdragen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.

De plank misslaan

Het kan dus zijn dat je de plank volledig misslaat met het geven van een compliment. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een oordeel is verwerkt in een ‘compliment’. Zoals ‘goed gedaan’. Want tja, wat is goed? Blijkbaar vindt de gever van het compliment dit, het is de mening van de ander. Een kind kan zich dan teveel gaan gedragen naar deze goedkeuring. Ook ‘dat is een mooie tekening’ is een voorbeeld van een waardeoordeel. Het is vaak lief bedoeld, maar vertelt het kind inhoudelijk eigenlijk niet zoveel. Dit zijn vaak ook de complimentjes die snel en vluchtig gegeven worden.

Geen gemaar…

Echt not done: een compliment geven om kritiek zachter aan te laten komen. Na een compliment hoort GEEN ‘maar….’
Dit is zonde, want alles wat je voor de maar hebt verteld wordt meteen teniet gedaan. Een compliment staat op zichzelf.

Na deze valkuilen van het geven van complimenten beschreven te hebben hoop ik niet dat het je demotiveert om complimenten te blijven geven. We hoeven ons niet te krampachtig te gedragen rondom het geven van complimenten. Complimenten geven én ontvangen is vooral heel leuk! Iedereen vindt het leuk om een compliment te krijgen. Het is iets wat we vooral mogen blijven doen. Ook die complimentjes met een waardeoordeel zijn niet perse heel erg wanneer je deze geeft. Probeer jezelf daarnaast te oefenen in het geven wat meer onderbouwde complimenten. Een compliment waarin je kind zich kan herkennen en zich gezien voelt. Beschrijf bijvoorbeeld wat je je kind ziet doen en welk gevoel je dit geeft. Hier kun je al een mooi compliment van maken. Hoeft niet 5x per dag, een keer per dag is ook al heel fijn!

Complimenten geven én ontvangen

Een compliment is vooral leuk wanneer de gever het geeft vanuit echt contact, spontaan en welgemeend. De mooiste gevers zijn ook zij die tijd nemen en hebben oog hebben voor hoe jij het compliment ontvangt. Het ontvangen van complimenten is mintens zo belangrijk als het geven. Probeer zelf ook alert te zijn op het bewust ontvangen van een compliment. Probeer te voelen wat het met je doet en deel dit eventueel met de gever. Bedank voor het compliment. Hierin kunnen wij volwassenen een voorbeeld zijn naar kinderen hoe we met complimenten omgaan. Mooi als zij op een natuurlijke wijze zich vertrouwd kunnen voelen bij het geven van complimenten en het ontvangen van complimenten. Beide kunnen een goed gevoel over jezelf geven.

Kortom: Complimenten zijn leuk om te geven én om te ontvangen!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.