Kwaliteiten spel

Geplaatst door

Spelen met kwaliteiten

Ook vandaag is er intensief gewerkt met het kwaliteitenspel. Het is één van de meest gebruikte spellen/ materialen in mijn praktijk. Het helpt kinderen en ook ouders zich bewust maken van de kwaliteiten die zij van nature al bezitten, en de kwaliteiten die in ontwikkeling zijn.

Niet alle kwaliteiten worden altijd als zodanig gezien. Een kwaliteit die overdreven wordt ingezet, bijvoorbeeld om gevoel van tekortschieten te compenseren zien anderen ook wel als storend. En ook zelf kun je dit lastig vinden doordat je gemakkelijk in deze ‘valkuil’ stapt.

Toch is het goed je te realiseren dat dit wél een kwaliteit is die bij je hoort. Waar je niet zomaar afstand van doet. En dat hoeft ook niet. Bewust worden van kwaliteiten en óók de valkuilen daarbij is een eerste stap. Waardering en erkenning hierin is de volgende stap om ook de gewenste gedragsverandering mogelijk te maken.
Voor kinderen zelf geeft dit inzicht en vertrouwen: ik ben hier dus heel goed in! Ik mag dit inzetten, op welke manier wil ik dit? Wanneer de ouders en andere opvoeders dan ook nog het kind meer gericht op de kwaliteiten benaderen, kan dit werkelijk wonderen doen!

Kwaliteitsgericht coachen betekent dus niet: geen oog hebben voor de valkuilen of dat wat je lastig vindt.
Wél: zien wie je BENT, erkenning en bevestiging kunnen ervaren.

Lees voor meer inspiratie ook mijn eerder geschreven blog: ‘Je kind sterken’

Je vindt er o.a. een kwaliteitenlijstje met leuke oefening!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.