Wat níet te toetsen is

Geplaatst door

Toetsen

Dagelijks mag ik getuige zijn van de prachtige kwaliteiten die kinderen bezitten; ze stellen diepgaande vragen, hebben eindeloze fantasie, dansen de sterren van de hemel, tekenen en schilderen hele kunstwerken, zingen zelfverzonnen liedjes waar je meteen vrolijk van wordt, maken vriendjes, zijn lief voor een ander, hebben oog voor detail, verzorgen dieren als geen ander…. Kwaliteiten die ze bezitten van nature, waar ze zichtbaar blij van worden wanneer ze deze inzetten.

Op school worden momenteel toetsweken gehouden. Allerlei toetsen worden afgenomen. Toetsen voor lezen, rekenen, spelling. Maar vele, zoals de zojuist beschreven, kernkwaliteiten worden nou nét niet getoetst. Natuurlijk zijn toetsen een hulpmiddel voor de leerkrachten en na analyse een handige tool om onderwijs beter aan te laten sluiten bij het niveau van het kind. En toch…waar leggen we de nadruk op…? Welke boodschappen geven we onze kinderen mee met al deze toetsen?

Worden wie je bent

Ik hoop met heel mijn hart dat ik deze kinderen over 20 jaar nog eens tegen kom en ik ze dan nog steeds zie dansen, tekenen, kleuren, zingen…. Zoals alleen zij dat kunnen. Omdat er in hun jeugd ruimte was. Ruimte om zichzelf te mogen zijn, ruimte om zichzelf te mogen worden.

 

toets

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.