Hooggevoelig kind – tips voor een rustige slaapkamer

Geplaatst door

De kamer van je hooggevoelig kind

Gastblog van Kirsten ter Borg

Tot rust kunnen komen in een eigen veilige omgeving is voor iedereen belangrijk. Deze omgeving is idealiter goed afgestemd op de zintuigen, smaak en praktische behoeften. Ook is van belang dat deze omgeving zacht is voor de ogen, maar niet saai is en blijft inspireren. Met name bij hooggevoelige kinderen is dit van grote invloed op het dagelijks functioneren. Heeft u een hooggevoelig kind en wilt u zijn of haar kamer hier op aanpassen? Lees deze tips voor een mooie, fijne en rustige slaapkamer.

 

Kleuren

Allereerst is het kleurgebruik van groot belang. Hou een rustige basis aan met zachte tinten en zorg voor matte verf of mat behang op de muren. Dit hoeft niet zoet of kleurrijk te worden als dat niet gewenst is: grijs met zwarte en witte accenten kan heel mooi en stoer zijn! Hoge contrasten met primaire kleuren worden het liefst vermeden, evenals donkere vloeren in combinatie met donkere meubels en hoogglans oppervlaktes. Niet alles hoeft wit of licht te zijn, maar het is prettig als er een gevoel van ruimte ontstaat. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel komen op u af. Wees hier dus voorzichtig mee. Koelere kleuren zoals groen, blauw en violet suggereren juist meer afstand. Contrasterende kleuren leveren meer spanning op, en kleuren die dicht bij elkaar liggen creëren juist meer harmonie. Probeer wat kleurstalen bij elkaar te leggen om te kijken wat de juiste balans geeft en betrek uw kind ook bij dit proces.

Durf te spelen met één muur: zoek een bijzonder behang, verf het met een hele donkere matte verf of laat een unieke muurschildering maken. Dit geeft de kamer gewicht en trekt de aandacht af van eventuele spulletjes in de rest van de kamer. Zoiets is vaak bij uitstek geschikt voor de muur achter het bed van uw kind.

Licht

Een verduisterend gordijn in een kleur die niet te sterk contrasteert met de muren er omheen geeft uw kind de mogelijkheid om fel zonlicht te dimmen en in het donker te kunnen slapen. Als u kiest voor vitrage, neem dan gordijnen in de lengte van de gehele muur, niet van het raam. Zorg ervoor dat verlichting zo is geplaatst dat er nooit direct in het licht gekeken wordt. Bij voorkeur kan de verlichting gedimd en feller gemaakt worden, afhankelijk van of het kind wil lezen, studeren of spelen.

 

Materialen

Gebruik zachte stoffen en natuurlijke materialen: Wol is vaak te grof en kriebelend voor een hooggevoelig kind. Zacht linnen of katoen ademt en voelt prettig aan. Onbewerkt hout en groene planten werken aardend. Kijk echter wel uit met verschillende soorten hout bij elkaar: dit wordt al gauw onrustig. Gebruik geen wasverzachter met parfum voor het beddengoed, de kans is groot dat uw kind hier last van heeft. U kunt bijvoorbeeld wel  etherische olie toevoegen aan een geurloze wasverzachter. Zoek deze samen met uw kind uit in een natuurwinkel.

Opbergers

Afhankelijk van hoeveel visuele informatie uw kind prettig vindt kan hij/zij verschillende opbergmogelijkheden gebruiken die het makkelijk maken om de kamer rustig te houden, zoals haakjes aan de muur met een waszak en riemen/kettingen, of een grote houten kist waar speeltjes in kunnen. Als uw kind echter erg snel onrustig wordt van spulletjes is het beter om alles achter gesloten deuren  of in gesloten kisten op te bergen.

 

Kirsten ter Borg is interieur styliste waarbij ze zich specialiseert in opruim coaching en interieur styling bij prikkelverwerkingsproblematiek. http://www.kirstenterborg.nl

hooggevoelig kind

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

2 reacties on Hooggevoelig kind – tips voor een rustige slaapkamer

  1. jorien
    18 september 2017 at 09:30 (7 jaar ago)

    Hoi jeanette, ik ben bezig om een peuter-kleutergroep te starten voor kinderen met een zorgvraag. Ik wil graag een prikkelarme lokaal inrichten. De muren worden zoveel mogelijk wit. Ik wil groen als accentkleur gebruiken, dichte kasten, maar de ruimte moet ook geschikt zijn voor de bso (ook voor kinderen met een zorgvraag). Heb je tips? Bijv houten meubels ter afscheiding van de hoeken? En heb je tips voor een relax/leesboek?

    Beantwoorden
    • Jeanette Sjardijn
      20 september 2017 at 11:18 (7 jaar ago)

      Hallo Jorien, Houten meubels, inderdaad fijn om zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. Ook voor de leeshoek. Kussen en kleedjes zijn, vooral de goedkopere exemplaren, vaak synthetisch. Het is ook prettig wanneer de ruimte niet te vol wordt. Is er voldoende ruimte, biedt het overzicht, een gevoel van rust als je binnenkomt? Veel succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.