Je kinderen zijn je kinderen niet

Geplaatst door

Toen ik deze tekst (zie hieronder voor de volledige tekst) voor het eerst las kwam deze best wel bij mij binnen. Hoezo… mijn kinderen niet? Ik voel mij zo intens verbonden met hen. Zij voelen soms als een soort verlengstuk van mijzelf. 

Systemisch bekeken

En toch, later toen ik in aanraking kwam met systemisch werk kreeg de tekst een andere betekenis voor mij. En nog wanneer ik ‘m lees kan ik er iedere keer weer soort nieuwe verdieping en ook bevestiging of geruststelling in vinden. 

Wij ouders voelen ons zo intens verbonden met onze kinderen, er is eigenlijk niemand die je meer liefhebt. Maar ook wil ontlasten, beschermen, constant liefhebben, rust en balans bieden, gelukkig wil zien….
Toch is dit vaak verweven met de innerlijke behoeften die wij zelf ook (nog) hebben. 

Projectie

We projecteren onbedoeld heel wat op onze kinderen. Wanneer zij gelukkig zijn, zijn wij dat ook. Maar soms kunnen kinderen hierin onbedoeld ook vele lasten op de schouders nemen die oorspronkelijk niet van hen zijn. 
Binnen het systemisch coachen ontdek je hoe belangrijk het is dat kinderen hun eigen en rechtmatige plek innemen binnen het gezin. Niet tussen de ouders, niet groter voordoen of sterker voordoen, eigen ideeën en meningen kunnen vormen, ook liefde kunnen ontvangen wanneer zij andere keuzes maken dan hun ouders.

BewustZIJN

Niet altijd even gemakkelijk voor ons als ouders. Want tja… het voelt zo eigen… Toch is bewustwording en bewustZIJN een mooi uitgangspunt. En zo vind ik dit ook in deze tekst, het helpt mij herinneren aan mijn positie als moeder. Ik mag mijn kinderen begeleiden in dit leven. Helpen groot groeien, verzorgen en een eigen individu zijn. Op die weg die voor hen niet altijd gemakkelijk is bijstaan. De uitdagingen die ik zelf ervaar in het ouderschap zijn leerzaam voor mijzelf en daar kan ik in ontwikkelen en groeien. Zo groeien niet alleen onze kinderen maar blijven ook wij als ouders (OP) groeien.

Hoe lastig soms ook, mooi gegeven toch? Ik deel de tekst met je en benieuwd hoe jij deze leest. Kan het jou inspireren? 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.