Vakantie met kids!

Geplaatst door

De zomervakantie is nu in alle delen van Nederland in gang. De kinderen zijn vrij van school en de temperaturen lopen deze week hoog op. 
Hoe is dat bij jullie thuis? 

Ruzies

In de eerste plaats moeten kinderen weer even wennen aan een ander ritme. Misschien moeten jullie als ouders zelf nog wel werken en gaan de kinderen naar de opvang of oppas. Misschien zijn jullie al op pad of lekker thuis. Toch hoor ik van veel ouders, en herken ik het ook hier in huis dat kinderen wel weer even moeten wennen aan het feit dat ze meer met de ouders, broertjes of zusjes zijn. Weer even je plekje bepalen, je ruimte zoeken en vinden, soms ook letterlijk in het delen van speelgoed. 
Veel kinderen zijn daarbij ook moe aan het eind van het schooljaar. Neem tijd om even te ontladen van een schooljaar – en vaak in de laatste weken allerlei feestelijke, maar anders dan anders en dus vrij veel energiekostende (zeker voor gevoelige kinderen) schooldagen.
Probeer de eerste vakantiedagen niet te vol te plannen. Of kijk of je ruimte kunt maken om samen een nieuw ritme te vormen. Moet je als ouder echt nog heel veel of kun je hier en daar ook wel de teugels wat laten vieren? Tijd voor een spelletje, badje, zwemmen of iets anders. Of bijvoorbeeld even één op één  aandacht met je kind. 

Verveling

Overal slaat de verveling wel eens toe. Ook met de warmte weten veel kinderen (en volwassenen!) zich niet altijd raad. Als snel hoor je ‘mam…mag ik een ijsje’ ‘mam, mag ik een filmpje kijken’ ‘pap, ik heb honger…’ 
Probeer als ouder niet teveel in de valkuil te stappen dat je kind iedere minuut van de dag vermaakt zou moeten worden. Nu is er juist weer eens tijd en ruimte om te ontdekken wat en waar je ook al weer mee kunt spelen wanneer je meer tijd hebt. Creatieve ideeën komen pas wanneer een kind ook ruimte ervaart. Vervelen mag dus. 

Natuurlijk kun je je kind wél een handje helpen. Denk ook met je kind mee: wat is er voor handen? Zijn er knutselspullen in huis dat je kind zelf kan pakken? Is er ruimte om eens flink met de lego te bouwen en dat het dan eens langere tijd mag blijven staan? Is er buiten materiaal om een hut mee te bouwen bijvoorbeeld? Of kan er lekker met zand en water gekliederd worden in de tuin? 

Wat ook leuk kan zijn is met je gezin een vakantie pot te maken. Iedereen mag ideeën geven wat hij of zij graag eens zou doen in de vakantie. Spreek met elkaar af wanneer jullie er een briefje uithalen en wanneer het uitgevoerd kan worden. De voorpret met het samenstellen van zo’n pot is al leuk! 

Herinneringen!

Herinneringen voor later… die maak je NU!

Denk eens aan waar je zelf als kind warme herinneringen aan hebt. Zomaar spontaan na het eten een ijsje halen, je vader die eens lekker gek deed en een bommetje in het zwembad maakte, een spontaan watergevecht, overnachten onder de sterrenhemel… Leuke dingen hoeven niet altijd duur of ingewikkeld te zijn. 

Ook wanneer je een lange reis maakt met kinderen: neem de tijd! Je hoeft niet in één keer door te jakkeren naar je vakantiebestemming. Spelletjes onderweg, samen de tijd nemen voor een lekkere picknick, een knus bed & breakfast is ook onderdeel van je vakantie! Het gaat vooral om de tijd die je met elkaar spendeert. Het gevoel van samenzijn met de mensen die je het meest lief hebt, aandacht en tijd kunnen nemen is echte rijkdom! Kinderen moeten vaak al jong mee in een volwassentempo. Aangepast aan onze werktijden, schooltijden, dat wat wij vinden wat er allemaal ‘moet’ en wel om een bepaalde tijd. Mooi wanneer je in de vakantie eens kunt onthaasten met elkaar en het tempo meer door je kind(eren) kunt laten bepalen. 

Ik ben benieuwd naar wat de zomerperiode jullie mag brengen! Ik hoop dat je een mooie tijd beleeft met elkaar. 

Laat je het mij weten?

Heb je nog leuke tips of opmerkingen? Je kunt mij altijd mailen!  

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.