We hebben allemaal ruimte nodig!

Geplaatst door

Hoe is het bij jullie? 

Een nieuw schooljaar, weer aan het werk, sport voor de kinderen…alles weer in gang..

Hoe is dat voor jullie? Hoe gaan de kinderen daarmee om en hoe is het voor het BV ‘gezin”?

Van ouders verneem ik vaak dat het fijn is dat er weer een bepaalde regelmaat ontstaat na een zomerperiode, maar tegelijkertijd dat het ook veel is voor kinderen (en ouders). 

Er wordt veel van kinderen gevraagd op school, er komt veel op ze af.

Kinderen (en volwassenen!) hebben tijd en vooral ruimte nodig om ont-laden.

Als we op vakantie gaan begint de voorpret vaak al langer vooraf. Ook alle voorbereidingen als de laatste spullen halen, inpakken, auto klaar maken. Voor de eerste schooldag worden de schoolspullen weer compleet gemaakt, de tassen opgezocht enzovoorts. Elke verandering, klein van groot is ook een verandering in energie. Je kind kan het leuk, minder leuk, spannend of zelfs stom vinden, maar hoe er ook over gedacht wordt het is een verandering in het hele systeem.
Weer meer naar school betekent veel meer cognitief bezig zijn, minder buitenlucht, andere dagindeling.

Wat is vaak zie is dat wij te weinig besef/ tijd van ruimte nemen om iets te laten zakken. Om in te laten dalen en te verwerken.
De tijd nemen om te voelen wat dat nu eigenlijk doet. We gaan er over ‘denken’ en nemen genoegen met het feit dat we dan slechter slapen en op de dag bijvoorbeeld snelle geïrriteerd zijn. Want ja, we hebben het weer wat ‘drukker’. Maar is dat wel zo? Waarom gaan we mee in dat ‘rad’?

Aan kinderen zie je vaak dat ze letterlijk ruimte nemen.

Als het op een bepaald moment op is, de energie wordt lager, hun denken, doen en zijn raakt ‘vol’. Dan lijken ze niet meer te horen wat je tegen ze zegt, dromen weg, komen moeilijker uit bed, willen meer bij je zijn/ aan je hangen, lijken ineens weer ‘klein’ met bepaalde dingen.

Dit is eigenlijk een perfecte oplossing van hun systeem dat vertelt: ‘ho, stop ik heb even wat ruimte nodig!’

Ik zie het in de praktijk en ook herken ik het binnen ons eigen gezin. Mijn valkuil is harder lopen en werken naar mate de agenda weer voller wordt. Maar de kinderen laten mij zien hoe belangrijk het is om vooral in het moment te blijven en met de voetjes op de aarde te blijven. Wat ze in het NU nodig hebben. Terwijl wij volwassenen de behoeften van het nu vaak parkeren en daar ook niet meer op een later moment op terug komen voor onszelf. 
Het is zo waardevol om juist wel ruimte voor te maken. Het brengt ontlading, ruimte en geeft weer energie. 

Ont-laden kan al door even niets te doen, knuffelen, knutselen, de natuur in, een bad nemen, kroelen, zingen of dansen…. 
En dus, is ook mijn streven (net als bij ieder start van het schooljaar 😉 om hier oog, oor en vooral gevoel voor te houden. Aan toe te geven. Al lukt dit de ene dag beter dan de andere. Iedee moment van ruimte is een mooie uitdaging om er echt te ZIJN. En dan weer ook beter aanwezig te ZIJN op het moment wat daarop volgt. 

Hoe doe jij dit? Herkenbaar dat het soms moeite kan kosten? Lukt het je om op tijd ruimte te maken en te ZIJN? En samen met de kinderen?

Leuk als je het mij laat weten!

Ter inspiratie: op mijn website vind je ook leuke en laagdrempelige meditatieverhaaltjes.
Ook heel fijn na een drukke dag op school!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.