Alle deuren open!

Geplaatst door

Hoe een dapper meisje gesloten deuren opende…

Een moeder komt bij mij in de praktijk. Haar motivatie om te komen ligt bij haar dochter van 6 jaar en de angsten waar dit meisje mee worstelt. Moeder vertelt: “Ik vind het echt tijd worden dat ze in haar eigen bed slaapt. Dit duurt al zo lang.” En “Het is niet dat we niets geprobeerd hebben, maar we zien dat ze echt bang is.” Zo durft haar dochter niet alleen te gaan slapen en niet alleen naar de wc. De deuren mogen daarbij vooral niet dicht. Alles móet open.

Haar geboorte opende zoveel

Samen gaan we aan de slag. We kijken naar de periode van zwangerschap en de geboorte. De geboorte van haar dochter ging, op zijn zachtst gezegd, niet zoals gehoopt. En na de bevalling had moeder veel last van hormonale schommelingen. Maar niemand heeft dit echt goed erkend, ook zij zelf niet. Het moeder worden, de veranderingen; er gebeurde zoveel. Het was veel wat er toen ineens ‘open’ ging. Ook in haar. Over deze moeilijke periode heeft ze het liever niet, maar in het belang van haar dochter wil ze het toch wel proberen. En zo zet ze de deur op een kiertje.

Taboe

We ontdekken dat depressie iets is wat ook bij haar moeder en haar oma voorkwam. Dat vermoeden heeft deze moeder, want dit echt uitspreken deden de vrouwen voor haar ook niet. Daarnaast is er in de familie ook sprake van een groot verlies geweest; de oma van deze moeder heeft zichzelf van het leven beroofd.

Verdriet, pijn, angst van toen, dat laten we daar.

Maar hier over spreken, gevoelens uiten rondom dit verlies, dat is taboe in deze familie. Er was zeker toen geen tijd voor rouw, geen tijd voor verdriet. Het voorbeeld dat deze moeder kreeg van de vrouwen in haar leven en haar familie was dan ook: we doen de deur op slot. Die deuren zijn gesloten. Verdriet, pijn, angst van toen, dat laten we daar. Dat is geweest. En nu is zij mama. Nu heeft zij een meisje, een meisje dat de deuren liever ópen heeft. Zij wil zien waar mama is. Zij wil voelen waar mama is en kan niet rusten, niet slapen wanneer zij niet in de buurt is.

De deur naar jezelf weer open zetten

Het gedrag van haar dochter rondom angst staat in verbinding met haar eigen emoties. Ze leert haar kinderen wel dat je over gevoel mag praten. Dat vindt ze erg belangrijk gezien haar ervaringen als kind. Maar nu mag ze voelen, ervaren dat ze het kind dat ze ooit zelf was mag laten spreken.

In haar zit een klein meisje verstopt dat bang is.

Daarvoor mogen er eerst wat deuren worden geopend. Angst, verdriet om de emotionele afwezigheid van haar moeder. “De hele lading kwam naar boven met de geboorte van mijn dochter, maar het was zoveel, ik kon dat niet voelen, wilde dat niet. En eigenlijk deed ik daarmee hetzelfde als mijn moeder; ik deed de deur dicht.” En nu laat haar prachtige dochter zien dat de deuren open mogen. Deze moeder is zo liefdevol voor haar dochter, zeker als ze bang is. Ze troost, helpt en is er voor haar. In onze sessie ontdekt ze dat zij dit juist ook naar zichzelf mag doen. In haar zit een klein meisje verstopt dat bang is en een ‘moeder’ nodig heeft. Voorzichtig zet ze vandaag een deur open naar het kind in zichzelf.

Het resultaat

Een paar weken later hebben we weer contact en laat ze mij weten dat haar dochter zomaar ineens vanzelf naar de wc gaat. “De deur staat nog wel een kiertje open, maar ze gáát gewoon, zonder nadenken!” vertelt moeder. Na deze positieve verandering is moeder vastberaden om verder door te zetten en werken we samen aan nóg meer deuren opengooien. Met als bekroning dat ze mij kan laten weten dat haar dochter in haar eigen bed inslaapt! Zij én haar dochter zijn daar allebei zo blij mee. Ze vertelt “Wat ben ik blij dat ik die deuren open heb durven gooien. De angst voor het donker daarachter was groot, maar nu ervaar ik ook de verlichting daarvan. En belangrijker nog: onze dochter dus ook!”

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.