Vertrouwen waar vind je dat?

Geplaatst door

Een mama bij mij in een spiegelende sessie. Ze wenst dat de relatie tussen haar dochter en haar soepeler mag verlopen. Nu is er altijd die spanning, vertelt ze. Ik wil het niet maar er is gewoon wrijving..

Ik zit er zo bovenop…

Deze mama laat met een opstelling zien hoe zij haar gezin beleeft. Ze plaatst zichzelf recht tegenover haar dochter. aai.. spreekt ze uit, ik denk dat ik er eigenlijk teveel bovenop zit.

Ruimte

We kijken naar welke beweging eigenlijk gewenst is en spelen wat met het veld. Moeder wordt geraakt. Ik wens mijn lieve dochter zo die ruimte en dat vertrouwen, dat wat ik ook zo nodig had eigenlijk. Maar mijn reactie is juist dat ik er zo bovenop ga zitten.

Op mijn vraag: wat heeft het nodig? Antwoordt ze: Ik weet dat ik haar de ruimte mag geven en meer in vertrouwen mag zijn.  Maar ik vind dit zo lastig..

Vertrouwen verwelkomen

In de opstelling werken we met ruimte laten ontstaan en haar reactie daarop. We merken dat in deze positie, zoals zij nu haar gezin heeft opgesteld eigenlijk ook helemaal geen ruimte is voor vertrouwen. Vanuit de reactie ‘er boven op zitten’ vóelt het alsof er weinig ruimte is voor vertrouwen. Het is meer krampachtig, aldus deze mama zelf.

Moeder maakt uiteindelijk een kleine, maar voor haar belangrijke beweging in de opstelling.

‘Ik voel dat niet alleen ik maar ook onze dochter dan meer kan ontspannen’.

Tóch voelt het nog onwennig en heeft moeder de neiging om vanuit het gebrek aan vertrouwen in te gaan vullen – in de actie te komen ‘en er weer bovenop te gaan zitten’  

Hoe kom ik bij vertrouwen als ik dit zelf niet ken…?

Geel

Wanneer ik haar vraag om zich voor te stellen dat je vertrouwen zou kunnen voelen, waar zou dat voelbaar zijn in je lijf? Ze wijst naar haar onderbuik. En welke kleur zou daarbij horen? Geel antwoord ze direct… 

Voel maar zeg ik… adem er maar naar toe. 

Het is er wel… ook al is het maar klein…

Geef het aandacht. Iedere dag. Leg je hand op je buik en adem er maar naar toe. Zet jezelf in gedachten in de kleur geel, of trek iets geels aan… 

Vanuit de opstelling heeft moeder ook de plek van ruimte en vertrouwen kunnen voelen dus het is er al. Ook al is het nog lastig..dat mag.

Vertrouwen mag groeien, stap voor stap op jouw tempo. Net zoals jij dit groeiproces gunt voor je kind. Soms (vaak 😉 maken kleine stappen groot verschil.

Hoe zou jij een gewenste beweging ruimte en vertrouwen kunnen geven? En wat zou dit kunnen betekenen voor jouzelf en je gezin?

Schroom niet om mij eens te benaderen mee te kijken/ denken/ voelen. Ik help je graag met inzicht en beweging waarmee jij en je gezin écht verder kunnen.

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.