Wat kun je wél doen?

Geplaatst door

Soms raakt het mij extra hard. Alle ellende in de wereld. De beelden die voorbij komen, ook als je geen nieuws kijkt dan ontkom je er niet helemaal aan. Zeker wanneer het om kinderen gaat, dan breek ik af en toe echt. Graag zou ik meteen in actie komen, maar het is ook frustrerend. Wat kan ik doen?

Dat is precies waarmee het een soort ‘ver van ons bed’ gebeuren blijft. Want wat kunnen we doen aan ellende in de wereld?

Ik zou hem graag om willen draaien. Een bekende uitspraak is: wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.

Wat kan je wél?

Je eigen wereld, je denken, je voelen is maakbaar. Dat is ook wat ik onze kinderen graag meegeef. Je hebt altijd de regie over jezelf. Hoe je omgaat met dat wat je tegenkomt in de wereld. Het is ok wanneer het je raakt, maar je hoeft niet altijd meteen groot te denken om tot een oplossing te komen en álles te willen doen om de ander te helpen. Houd het in de eerste plaats heel dicht bij jezelf. Zorg goed voor jezelf, waardoor je goed voor een ander kunt zorgen. Wees lief voor jezelf, waardoor je lief kunt zijn voor de ander. Laad jezelf op tijd op door voldoende rust te nemen, waardoor je energie hebt om met de ander te spelen. Luister naar jezelf, waardoor je naar ander kunt luisteren. Houd van jezelf om wie je bent, waardoor je van de ander kunt houden om wie hij of zij is.

Jij als ouder hebt een enorme verantwoordelijkheid. Maar vaak willen we ook veel. Je hoofd vindt vooral dat er van alles moet. Juist omdat je je kind het beste wil geven doe je ontzettend je best. Maar levert het je ook energie op? Ben je op deze manier de beste versie van jezelf?

Je kind heeft liefde nodig, wees liefde door liefde in jezelf te voelen. Liefde voor jezelf te voelen én te leven.

Ditzelfde geldt voor aandacht, tijd, ruimte, energie, vertrouwen….

Wat kun je wel in de kleine wereld van je gezin? Voor jullie kinderen die straks de wijde wereld in gaan. En hoe klein ook, ook nu al het verschil weten te maken voor een ander.

Pak aan wat jezelf te doen hebt in jou leven, wat binnen jouw bereik ligt. Neem daar je verantwoordelijkheid. Lijkt klein, maar de impact ervan is heel groot.

Voor mij betekent dit o.a. onze kinderen de beste versie van hun moeder gunnen. Geen perfecte moeder wél een echte moeder. Een moeder die goed voor zichzelf zorgt, zorgt voor een warm nest. Hoe? Door te luisteren naar onze behoeften en verlangens. Door als ik het even niet meer weet daar over te spreken met mijn partner, te voelen, te luisteren, even stil te zijn en mij een spiegel voor te laten houden door anderen. Anderen die ik gewoon keihard nodig heb in dit leven. Die anderen zijn coaches, hulpverleners, de leerkrachten van onze kinderen, vriendinnen, familie. We hebben allemaal hetzelfde doel. We doen het samen. Ja, je draagt de verantwoordelijkheid over je kinderen. Maar niemand heeft ooit gezegd dat je het allemaal alleen moet doen. De taboes mogen er wat mij betreft volledig af. Juist door hulp in te schakelen, door te delen, je open te stellen kun je blijven ontwikkelen.

 

Mede op-groeien met je kinderen

Want het is niet klaar wanneer we ‘volwassen’ zijn. Wat weten we nu wanneer we vader of moeder worden? Misschien begint het leren over het leven over jezelf dan wel juist… Op – groeien met, dankzij je kinderen.

Tijdens een evaluatie met klanten die bij mij zijn geweest voor een kernsessie, gaven zij aan: “Het is alsof we volledig gereset zijn.” Het is weer helder, we kunnen weer verder, we reageren anders op elkaar. Er is weer ruimte.

Ik vond het zo mooi verwoord. Laat mij maar dee reset voor ouders zijn. Waardoor er weer ruimte komt in je gezin, verandering van binnenuit. Je kind helpen door jezelf open te stellen. Een echt en wezenlijk verschil. Ouders die het beste willen voor hun kinderen en dát je het niet altijd allemaal hoeft te weten. Dat dat kan en mag ís misschien juist wel het beste wat je je kind kunt meegeven. Juist het even niet meer weten is de waardevolle basis om te komen tot een diepere laag. De kern, de verbinding, die kun je namelijk niet bedenken. Wel voelen!

Hebben jullie het best goed samen? Maar knaagt het stiekem toch dat je zoon of dochter al jaren zo slecht slaapt, altijd gespannen lijkt te zijn, veel last heeft van piekeren, angst of onzekerheid? Druk dit toch wel een stempel op jullie humeur en energie? Leef jij het gezinsleven wat jij je kinderen écht gunt? Of denk je dat dat toch net even anders kan? Neem je aandeel, durf je open te stellen en maak een verschil voor je kind. In jullie gezin, jullie mini-wereld, maar wel de basis van zijn of haar verdere leven. De tijd vliegt, dat hoef ik je als ouder niet uit te leggen. Juist daarom raakt het mij als ik gezinnen zie ploeteren. Onderneem actie waar je dit wél kunt. Wat kun jij wél doen voor je kinderen, voor jezelf, voor jullie gezin? Samen maken we zo de wereld een beetje mooier. Dat geloof ik echt!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.