Is stilstand achteruitgang?

Geplaatst door

Mooie aanname, of overtuiging. Eén die velen van ons leven. Ik ben het deels met de uitspraak eens. We zijn namelijk allemaal in beweging – altijd. Het leven is bewegen. Leven is ook: ademen, mee-bewegen, zijn…

En dat is voor de meeste mensen toch wel lastig. Want we willen zoveel, we moeten zo veel, er is zoveel.

Vandaag, de eerste korte werkochtend na mijn vakantie, sprak ik een moeder die vertelde: Ik weet het gewoon even niet. Mijn zoontje kan zo aanhankelijk zijn af en toe, ik wil wel zijn behoeften zien en erkennen, maar af en toe heb ik écht ruimte voor mijzelf nodig. Het is lastig.

Samen hebben we gesproken over het feit dat het ook lastig ís. Niet het praktische, maar vooral ook het feit ruimte nemen voor jezelf. Zijn, tijd en ruimte nemen, ook in die dagelijkse drukte. Voor deze moeder is het lastig ruimte (in) te nemen want ze heeft altijd geleerd vanuit het hoofd te denken, bedenken, een stapje verder te zijn, beter je best doen, harder werken… en dan is het nooit goed genoeg. Ze wil heel graag haar kind een ander gevoel meegeven.

En dan weet je het even niet… je voelt dat het je teveel wordt, en… deze mama kiest er nu voor om dat maar te laten zijn. Ze neemt nu wél tijd en ruimte. Om het even niet te weten. Niet te veel nieuwe plannen maken, maar er helemaal ZIJN.

Vandaag dus langzaam weer aan het werk gegaan. Mijn hoofd heeft veel plannen en ideeën, en tegelijkertijd word ik onrustig van het gebrek aan vast omlijnde plannen (denk ik ..) De woorden die ik zojuist naar mijn klant uitsprak, mag ik zelf ook wel ter harte nemen. Ik maak verbinding met mijn lichaam. Mijn gevoel. Dat wil heel graag nog even in het ritme van vakantie blijven, rustig aan, dag voor dag en vooral veel buiten zijn. Tja, soms zijn lichaam en geest in conflict. Het hoofd wint vaak, maar ik weet ook dat het mij een beetje om de tuin leidt. Er is altijd nog wel iets te doen. De zon schijnt, dus naar buiten gaan dat is precies wat ik NU ga doen.

Stilstand achteruitgang? Ik denk het niet. Stilstaan door zijn, je te verbinden, te voelen, erkennen, loslaten, opruimen,
Met af en toe bewust stilstaan kom je misschien wel veel verder 😉

Ik gun je veel stilstaan!

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.