Mediteren voor Mama’s

Geplaatst door

Mediteren voor Mama’s!

Altijd al ‘iets’ met mediteren willen doen, maar ontbreekt je de tijd? Of heb je eigenlijk nog helemaal geen idee wat mediteren nu precies is? Heb je een vaag idee van mediteren als “een uur lang stil zitten in ongemakkelijke kleermakerszit”?

Of misschien heb je gemerkt, net als ik, dat het heerlijk is om momenten van meditatie, of te wel stilte te creëren voor jezelf? Dat je daar echt wel baat bij hebt, maar dat het je simpelweg niet lúkt om deze momenten in te bouwen tussen werk, zorg en aandacht voor de kids, koken, sporten en boodschappen….? En dat je daar dan vervolgens weer van baalt….

Hier is wat ik heb ontdekt! Mediteren kun je leren! Als je hebt ervaren wat een ‘meditatieve’ mindset is, kun je deze super eenvoudig oproepen. In 10 minuten, nee zelfs 5 minuten! Het levert je niet alleen ontspanning, het brengt je vaak diepere inzichten of geeft je bijvoorbeeld een ‘helikopter view’ van iets wat een onoverzichtelijke situatie lijkt.

Mijn ontdekkingen

Zelf ben ik mama van drie jonge kids. Super gevoelig, en heb jarenlang geworsteld met het idee van mediteren. In geloof heb ik de traditionele manier mee gekregen, het bidden. En omdat dit om het rooms katholieke geloof gaat, zag ik ook de lange reeksen als met de rozenkrans bidden bijvoorbeeld. Wat ik er als kind als zo mooi aan vond was de ‘mystieke’ sfeer er omheen, maar ook de diepgang en vooral de ervaringen en inzichten tijdens het doen van gebed. Echter er werd een bepaalde vorm van bidden aangeleerd. Als jong meisje wilde ik het vooral goed doen. Waardoor, achteraf gezien heel jammer, mijn innerlijke ervaringen minder belangrijk leken.

Later maakte ik ook kennis met allerlei andere vormen van gebed en meditatie. Ik kon mezelf niet vinden in de ‘standaarden’. Bij mediteren liep ik tegen hetzelfde aan als bidden volgens een bepaalde manier. Het lukt me niet om het op de manier van een ander, of volgens bepaalde regels. Als je de nadruk legt op de vorm ga je voorbij aan de inhoud. En juist die is van belang bij meditatie (en gebed naar mijn idee). Mediteren dat die je voor jezelf!

Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen en ben ik het mediteren op mijn eigen manier gaan uitproberen. Daarbij heb ik ontdekt dat de generatie mama’s van NU sneller gaat dan mama’s van 30 jaar geleden bijvoorbeeld. Ja, we ervaren meer druk of drukte. Maar we kunnen ook sneller denken, voelen én in meditatie zijn.

Mediteren?

Misschien is mediteren niet het goede woord. Misschien zou ik mijn manier ‘stil zijn’ moeten noemen of ‘afstemmen’, ‘bewust voelen’, ‘luisteren’… ik weet het niet. Maar één ding heb ik wel ontdekt: niemand kan je vertellen hoe en wat te doen bij meditatie. Ook ik niet.

Toch zou ik je graag kennis laten maken met wat ik versta onder het mediteren. Juist doordat je vervolgens kunt uitproberen wat voor jou werkt. Er zijn ontzettend veel voordelen van mediteren. Maar het is een fabel dat je dat alleen op een bepaalde manier, in een bepaalde duur en hoeveelheid mediteren kan bereiken. Ontdek deze voordelen voor jezelf, maar laat je niet afschrikken door de ‘regeltjes’ of ideeën over mediteren waar je niets mee kan. Mediteren is voor iedereen. Ook voor jou! Met meditatie kun je je eigen antwoorden ontdekken. Diep van binnen is een stem in jou. Een stem met ongelofelijk veel wijsheid. Wat ons te doen staat is voelen, contact maken, luisteren….

Waarom voor mama’s?

Natuurlijk kunnen papa’s ook heel goed mediteren. Maar mama’s zijn nu eenmaal vaak de spil van het gezin, of ook wel de denkers, degene die alles op rolletjes willen laten lopen en zich ook best wel net even ietsje vaker druk maken om de kinderen. Wij mama’s pluizen alles uit en bespreken dit uitgebreid met…juist andere mama’s.

Wanneer wij mama’s eens proberen om op bepaalde momenten even uit dat denken te stappen, iets minder praten, het stil maken in onszelf en doen waar we goed in zijn: voelen! In verbinding met jezelf en je eigen Kracht, kom je na zo’n uurtje terug in je gezin. Misschien is de wereld dan geen totaal andere geworden, maar je kunt je voorstellen dat zo’n volledig ontspannen mama die de diepere kracht in zichzelf (al is het maar een glimp daarvan) even heeft ervaren anders thuis komt. Zij zal anders aanvoelen en de kinderen zullen anders reageren, haar partner zal anders reageren en zij zal op haar beurt weer op hen anders reageren…

Een uurtje voor jezelf en je gezin profiteert natuurlijk daarvan mee!

Mediteren kun je leren!

Kom je meditatie ervaren tijdens een uurtje mediteren voor mama’s? Wat het voor jou kan doen? Welke manier bij je past? Ontdek hoe je op een leuke, ontspannen manier kunt kennis maken met mediteren. Aan de hand van laagdrempelige oefeningen, ademhalingstechnieken en korte geleide meditatie en visualisatie is dit uur echt een kado voor jezelf. Je mag ervaren zijn, maar ook een meditatie ‘groentje’, je mag verwachtingen hebben of totaal niet. Er is geen maatstaf. Tijdens dit uur richt jij je volledig op… jezelf!

Na afloop drinken we nog een lekker kopje thee met elkaar en staat het je vrij om eventueel wat uit te wisselen met elkaar. Maar ik zal je vooral uitdagen je ervaringen dichtbij jezelf te houden en in plaats van praten, denken en delen: luisteren naar jezelf, voelen in jezelf.

 

 

 

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.