Vraag het je kind!

Geplaatst door

25x vraag het je kind

Van veel ouders (en ook hier in huis herkennen we dit) verneem ik dat het best lastig is om je kind te laten vertellen wat het heeft meegemaakt. Na schooltijd is een veel gestelde vraag aan kinderen: ‘Hoe was het op school?’ Het is een brede vraag voor kinderen en als je geluk hebt krijg je dan ook hooguit een ‘goed’ of ‘ging wel’ als antwoord. Maar hoe krijg je meer een gesprek met je kind? Je bent als ouder immers erg nieuwsgierig naar wat je kind bezig houdt.

Maak het klein

Probeer je vragen niet te groot te maken. Open vragen zijn het leukst, hiermee vraag je vooral naar de beleving van je kind. Gesloten vragen zijn vragen waarop je kind gemakkelijk ja of nee kan antwoorden en dit nodigt niet snel uit tot het delen van beleving. Wanneer je graag iets over de schooldag van je kind wil weten maak de vraag dan klein en gericht. Bijvoorbeeld: Wat maakte je vandaag blij? of Op welk werkje van vandaag ben je trots? Dit soort vragen lenen zich ook goed om door te vragen: ‘Kun je mij vertellen hoe dat ging?’ of ‘Wat ging er aan vooraf?’ ‘Met wie heb je dit kunnen delen?’

Kies je moment

Of liever: laat je kind het moment kiezen. Meestal komen de verhalen op momenten die jij als ouder niet uitkiest. Net voor het slapen gaan, onder de douche of zelfs pas de volgende dag tijdens een boodschapje doen. Je ontdekt in de loop van tijd ook wel wat bij jou kind past. Maak daar handig gebruik van. Je kind kan niet zoveel met directe vragen. Het helpt het om in verbinding te zijn door spel of beweging bijvoorbeeld. Vraag je kind een rondje mee met de hond, ga bij je kind op de grond zitten tijdens het spelen met de lego, of blijf in de badkamer terwijl je kind onder de douche staat. Je sluit aan op je kind door naast hem of haar te wandelen, te spelen of te zijn. Dat geeft een ander gevoel dan tegenover elkaar zitten aan tafel bijvoorbeeld.

Laat ruimte

Wij volwassenen denken vaak sneller dan onze kinderen. Zoals hier boven ook genoemd helpt het om aan te sluiten bij de belevingswereld van je kind, bijvoorbeeld met spel en fantasie. Vervolgens kun je vaak gemakkelijker belevingsvragen stellen. Maar laat ook ruimte. Je vraag wordt niet altijd direct beantwoord. soms duurt het langer voordat je vraag geland is bij je kind en krijg je op een later moment antwoord. Neem dan je moment. Soms is dit lastig omdat wij volwassenen dan nét bezig zijn. Maar kijk of je hier toch ruimte kunt maken om je kind zich gehoord te laten voelen. Een waardevol gesprek met je kind komt niet altijd op de momenten die wij uitkiezen.

Probeer daarnaast ook ruimte te laten na het stellen van een vraag. Het mag best even stil zijn. Kinderen kunnen ook leuke wedervragen geven bijvoorbeeld. Ze zijn ook benieuwd naar jouw beleving!

Welke vragen kun je stellen?

Hieronder staan 25 vragen die je wellicht inspireren wanneer je graag meer inzicht wil in de belevingswereld van je kind. Maak er een gewoonte van om meer open vragen te stellen en je kinderen zullen daar niet alleen meer vertrouwd mee raken maar ook zelf gemakkelijker open vragen weten te stellen.

 

1. Wat maakt je blij?

2. Wat heb je voor het laatst gedaan met je vrienden?

3. Met wie heb je vandaag gelachen?

4. Wat zou jij verkopen als je een eigen winkel had?

5. Welke geluiden vind je fijn om te horen?

6. We gaan een maand op reis en je mag drie dingen meenemen, wat neem je mee?

7. Wat vind jij leuk om aan anderen te geven?

8. Wat is het allerleukste dat jij en ik ooit gedaan hebben samen?

9. Wanneer was je voor het laatste verdrietig?

10. Wat maakt je boos?

11. Hoe is het voor jou om een knuffel te krijgen?

12. Van wie ontvang je graag een knuffel?

13. Hoe bouw je een hut?

14. Welk spel speel jij het liefst op het schoolplein?

15. Je mag een boek schrijven, waar gaat het over?

16. Welke drie dieren zou je graag in eigen leefomgeving willen ontmoeten?

17. Welke tip heb jij voor mama (papa)?

18. Je krijgt een toverstaf en alles is mogelijk. Wat zou jij toveren?

19. Wanneer voel jij je het meest uitgerust?

20. Van welke sport krijg jij veel energie?

21. Wat is het leukste kinderboek ooit voor jou?

22. Je mag een hele dag invullen zoals jij zou willen, wat zou je allemaal doen?

23. Waar wil je vanavond over dromen?

24. Wat vind jij lekker ruiken?

25. Je ben fotograaf voor één dag, waar maak jij allemaal foto’s van?

 

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.