Alles in een stalletje.

Geplaatst door

Stalletjes, met kerst worden ze weer ‘uitgestald’. We hebben inmiddels een aardige verzameling hier in huis. Dit komt vooral omdat ik vanaf kind al helemaal weg ben van ‘stalletjes’. Het hele tafereel met Jozef, Maria en kindje Jezus. Omdat ook onze kinderen deze passie inmiddels delen hebben we naast een paar prachtige exemplaren, waaronder grote inmiddels antieke figuren van mijn lieve opa en oma, ook stalletjes van Dick Bruna figuren en zelfs playmobil waar volop mee gespeeld kan worden. De andere, stenen figuren zijn voornamelijk om naar te kijken, dat is wel zo veilig met kleine kinderen.

Als kind al ging ik helemaal op in het prachtige verhaal van de geboorte van kindje Jezus. Het is mijn ervaring dat eigenlijk alle kinderen dit een prachtig verhaal vinden. Als leerkracht op vooral katholieke basisscholen nam ik alle figuren uit de stal mee de klas in. Om vervolgens nog een hele reis door de klas te maken, iedere dag vertelde ik de kinderen weer een deel van dit prachtige verhaal. En iedere dag bewogen de figuren een stukje door de klas. Uiteindelijk kwamen ze uiteraard aan in het stalletje en werd…het kindje Jezus geboren. Het is en blijft een heerlijk verhaal om aan kinderen te vertellen. Ook onze eigen kinderen luisteren er ieder jaar weer met volle aandacht naar.

De symboliek

Zelf ging ik op volwassen leeftijd meer en meer de symboliek van dit oer oude verhaal begrijpen. En nog, nog kan ik daar verwonderd door raken. Of vooral door geraakt worden.

Zoals ik als kind geraakt was door de geboorte van Jezus, het prachtig nieuw (mensen)kind, direct verbonden met God. Op een bijzondere manier ter wereld gekomen. De hemel brak open toen dit kind ter wereld kwam. Ben ik nu vooral geraakt door de symboliek van het wonder van alle dag, het wonder van het leven zelf. Want: Ook jíj kwam als mensenkind ter wereld. Vanuit het licht, met een ongelofelijk licht ín jou.

Ieder kind, ieder mens wat ter wereld komt is een wonder. Het kindje Jezus herinnert ons daaraan. Het leven zelf is een wonder. Juist ‘gewone’ mensen van vlees en bloed zijn in staat om te creëren. Het leven zelf.

De Jozef en Maria in jezelf samen weten te brengen, of: de oer-vader en oer-moeder, Zeus en Demeter, Osiris en Isis, dan gebeurt het wonder. Het wonder van het leven, een mysterie, maar we zijn er allemaal toe in staat. Nieuw leven het licht laten zien. Een niet aflatend, natuurlijk proces maar tegelijkertijd iedere keer een wonder.

En iedere dag zijn wij, symbolisch in staat om beide kanten in onszelf bij elkaar te brengen en ons innerlijk kind (opnieuw) geboren te laten worden. Te scheppen en te herscheppen. Als je de tegenstellingen in jezelf weet samen te brengen, worden kanten van jezelf opnieuw belicht. Het is alsof je iets van jezelf hebt terug gevonden, iets van je oorspronkelijke zelf (het kind in jou) geboren wordt. Pas als je dit gezien hebt, vanuit liefde (de liefhebbende vader en de moeder in jou) kun je het ook naar buiten brengen. In het licht zetten. Het is dan nog kwetsbaar als een kind, maar wordt beschermd door de liefhebbende vader en moeder. Gedragen vanuit licht. Het is pure liefde, en pure Kracht. Kracht in jou.

Drie- Eenheid

Juist dat deze vertelling of het beeld van de drie-eenheid vertegenwoordigd wordt in zovele stromingen fascineert mij. Al deze stromingen benadrukken in de feestelijkheden en rituelen rond deze tijd vooral het licht. Een nieuw begin. Vanuit het oude in staat om nieuw te creëren. Het hele verhaal van het ‘stalletje’ lijkt ons te helpen herinneren: Je bent één. Alles is in ons. De vader, de moeder, het kind. Je bent heel geboren. Je hoeft nergens naar te zoeken in het leven. Je hebt geen ander nodig om iets in je op te vullen. Het is allemaal in jou. Je bent het licht. Het kind wat steeds weer opnieuw geboren kan worden. Vanuit liefde.

Dat is voor mij het wonder, een mysterie. Iets wat ik me het liefst iedere ‘gewone’ dag bewust zou zijn maar waar ik vooral met kerst weer op prachtige wijze aan herinnert wordt. Juist ook door mijn herinneringen als kind. Herinnert aan het licht, de magie, het kind in mij. Herinnert aan de eenheid die ik mag ervaren in mezelf door Jozef, Maria en het kindje Jezus in het stalletje.

herdertjesveld2

Ik wens je magische kerstdagen met vooral heel veel licht!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

2 reacties on Alles in een stalletje.

 1. Carmen Schaafsma
  30 december 2015 at 12:27 (7 jaar ago)

  Lieve Jeanette,

  Wat een prachtig blog weer, ook nu verwoord het precies wat ik voel, maar waar ik me niet altijd bewust van ben, en nu dus weer even zie door wat jij geschreven hebt. Dat raakt mij. Ook ik zou me het liefst iedere dag bewust zijn van het wonder en het mysterie van het Kerstverhaal. Je schrijft zo mooi ‘gewone’ dag… iedere dag is een mysterie op zich en daar ben ik dankbaar voor.
  Wat mij ook erg raakt is het stukje over dat je compleet bent, dat alles in je zit; vader, moeder en kind. Dat het kind in je zit weet ik, maar wat een mooi beeld dat de moeder in mij er is voor het kind wanneer zij het moeilijk heeft, of gewoon misschien wel voor wijze raad.
  Fijne jaarwisseling!

  Liefs, Carmen.

  Beantwoorden
  • Jeanette Sjardijn
   30 december 2015 at 19:38 (7 jaar ago)

   Lieve Carmen,
   Wat leuk dat je het blog gelezen hebt en dank je wel voor je mooie reactie. Prachtig hoe je beschrijft hoe moeder Maria er ook voor jou innerlijk kind is. Jij ook een hele mooie jaarwisseling gewenst! Op naar een magisch 2016!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.