Bewust ouderschap, bewust opvoeden

Geplaatst door

Bewust ouderschap, bewust opvoeden, bewust leven… de term bewust is er één die veelvuldig gebruikt wordt. Maar wat wordt er nu precies mee bedoelt? Je zou denken dat iedereen die papa of mama is daar bewust van is 😉

Waarheid

Bewust staat voor mij in verbinding met bewust-zijn. Dat is iets anders dan alleen je ‘denken’. Bewustzijn is waarnemen, voelen, ruiken, proeven, horen, zien, waarnemen met alle zintuigen. Laten binnen komen, ervaren. Zodat je echt kunt voelen wat waar is voor jou.

Er bestaat namelijk geen waarheid. Ja, de waarheid zie jezelf creëert. Wat je jezelf vertelt, wat je je door anderen laat vertellen of aangeleerd hebt gekregen. Bewustzijn is eigen, dat gaat over jou. Bewust opvoeden, bewust leven gaat dan ook niet over leven of opvoeden volgens het ‘boekje’, dat wat anderen doen, je vertellen maar hoe het voor jou van binnen voelt. Of het klopt, of het resoneert.

Ouders vragen mij dan ook wel eens: maar kinderen hebben toch ook regels en structuur nodig? Mijn antwoord is dan: zeker, juist dat hebben kinderen van ons nodig. Ze hebben duidelijkheid nodig. Ze hebben dan ook vooral van ons nodig dat we duidelijk ZIJN. Dat is niet een regel opleggen omdat je denkt dat het zo moet of van je verwacht wordt. Dat is iets doen omdat je voelt dat dat nodig is. Omdat het op dat moment voor je klopt. Is dat altijd goed? Het beste voor je kind?

Tja… wat is goed. Het is juist fijn wanneer je als ouder kunt handelen in het moment, of liever gezegd: kunt zijn in het moment. Met aandacht en van daaruit eventueel de nodige actie ondernemen. Bewust – zijn gaat dus niet over denken. Juist ouders die het zó goed willen doen, kunnen nog wel eens teveel denken: heb ik wel juist gehandeld? Hoe zou ik dit moeten aanpakken? …

In verbinding

Bewust-ZIJN gaat over verbinding. Pas wanneer je in verbinding bent met jezelf, kun je er meer zijn en verbinden met de ander.

Dat is waarom mijn werk voor het overgrote deel bestaat uit werken met volwassenen. Zij maken het verschil voor het kind. Wij willen onze kinderen leren: zichzelf te zijn, zelfvertrouwen te ervaren, lief te hebben, al die mooie wensen. Maar dat leren zij, door dit te voelen en ervaren wanneer zij bij ons zijn.

Hoe?

Natuurlijk ben je ook maar een mens. Gelukkig maar, het maakt je echt. Je hebt je emoties, je denken, je doen… Maar bewust een beslissing nemen, een actie ondernemen, of gewoon even zijn in het moment dat gaat over voelen, ervaren. Even in het moment zijn, bij jezelf. En dat zijn we niet altijd, het is wat de meeste mensen een grote uitdaging vinden. Streef er daarom ook niet naar omdat altijd helemaal bewust van álles te zijn.

Probeer je meer eens bewust te zijn van nu, voeten op de grond, je ogen even sluiten, je lichaam ervaren, diep inademen… goed uitblazen… even ZIJN. Thats it. Zijn, voelen, ervaren, bewust… jij.

Waar daar begint alles mee!

 

Ben jij, er net als ik van overtuigd dat jíj het verschil maakt in je (gezins)leven? Voor je kinderen? Loop je op dit moment tegen het één en ander aan en ben je toe aan meer licht, lucht en gemak? Zodat jullie (nog) meer van elkaar kunnen genieten? Denk eens aan een kernsessie!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.