Mediteren met kinderen

Geplaatst door

Mediteren met kinderen

Wat is meditatie?

Bij mediteren hebben veel mensen een beeld van in een lastig soort kleermakerszit lang stil te moeten zitten. Ondanks dat er veel mensen zijn die dit op deze manier doen zie ik meditatie ook als speels, laagdrempelig en vooral dus ook heel geschikt voor kinderen.

Meditatie is voor mij, afstemmen. Aandacht. Meditatie helpt focussen. Bewust met je aandacht bij jezelf en je eigen lijf zijn, bewust ervaren wat je aan sensaties ervaart. Dit helpt o.a. om beter in je lichaam te zijn, bij jezelf blijven. Regelmatig mediteren is dus bij uitstek geschikt voor gevoelige kinderen. Gevoelige mensen en kinderen leren hoe de eigen energie te versterken en minder vatbaar te zijn voor prikkels van buitenaf. En deze indrukken na een drukke dag bijvoorbeeld gemakkelijker los te laten.

 

Alles is mogelijk!

Het is belangrijk een meditatie te starten en te eindigen bij jezelf. Goed jezelf, je lijf en wat je ervaart voelen. Het is fijn wanneer je gedachten, zorgen of piekergedachtes gaandeweg in de meditatie los kunt laten. Maar wees hier niet teveel opgericht. Laat gedachten maar komen en gaan. Besteed er niet te veel aandacht aan. Ook dit is iets wat goed te leren is juist door mediteren. Je ontdekt dat je niet bent wat je denkt. Even zakken vanuit je gedachten en leren luisteren naar wat je voelt.

Vervolgens is het heerlijk om tijdens meditaties gebruik te maken van visualisatie. Dat is ook iets wat kinderen erg aanspreekt. Door een verhaal te vertellen of een geleide meditatie te doen, stap je als het ware in een andere wereld. De wereld van je verbeeldingsvermogen, je fantasie, je onderbewuste en intuïtie. Je kunt overal naar toe reizen, en alles is mogelijk! Doordat je je creatieve brein openstelt krijg je de mooiste dingen te zien, symbolen en soms prachtige boodschappen. Je bent als het ware meer ontvankelijk.

De kracht van beelden, daar waar je je energie op focust is groter dan wij ons kunnen voorstellen. Naast dat het heerlijk is om even weg te dromen in een meditatie verhaal kun je met je voorstellingsvermogen ook leren om zorgen, gedachten, belastende prikkels of zelfs pijntjes los te laten. Een meditatie werkt op die manier ook helend. Tijdens een meditatie is je hartslag ook laag en de ademhaling dieper. Je kinderen regelmatig een meditatieverhaal aanbieden voor het slapen gaan kan heel goed helpen om makkelijker in slaap komen.

 

Samen mediteren

Kinderen vinden het vaak heerlijk om even weg te dromen in een meditatie verhaal. Zij kunnen dan ook gemakkelijk nog gebruik maken van hun verbeeldingsvermogen. Veel kinderen hebben het daarvoor niet eens nodig om hun ogen te sluiten. Je start het verhaal en zij zien het meteen al voor zich! Belangrijk is dat meditatie voor kinderen vooral heel leuk en fijn is om te doen. Misschien word jouw kind er heel ontspannen van, maar misschien kan je kind ook nog niet zo goed stil zitten of liggen tijdens een meditatie verhaal. Zoek of vind een manier die voor jullie werkt. Meditatie is voor iedereen! Peuters kun je bijvoorbeeld een kort verhaaltje vertellen of met aandacht naar verschillende geluiden laten luisteren. Misschien vind je peuter het fijn om dan lekker op schoot te zitten of tijdens het verhaaltje gemasseerd te worden. Kleuters kun je al meer even op een fijn plekje stil laten zitten of liggen en een verhaal van 5 of 10 minuten vertellen. Zo kun je dit verder opbouwen met je kind.

Er zijn leuke boekjes met prachtige verhalen verkrijgbaar zoals de boekjes van ‘Relax kids’.

Op deze website heb ik ook een aantal korte en laagdrempelige meditatie verhalen geplaatst die je hier direct kunt beluisteren!

Of wil je misschien meer weten over mediteren speciaal voor Mama’s?

Meditatie is voor groot en klein! Vooral lekker samen doen dus!

Hopelijk heb ik je weten te inspireren!

Opt In Image
Help je kind GevoeligSterk – GRATIS Werkboek
Samen genieten van een Rijk Gezinsleven!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.